Menadžment
Pokretanje Dite najbolji poslovni potez 2015. godine
18.4.2016 07:21 | Indikator.ba
Priredio: Hajdar Arifagić

Pokretanje proizvodnje u tuzlanskoj Fabrici deterdženata Dita proglašeno je najboljim poslovnim potezom u Bosni i Hercegovini u 2015. godini u izboru portala Indikator.ba. Akteri ovog poduhvata su radnici Dite (jer su nakon dugogodišnjih protesta na ulici i pred kantonalnom Vladom odlučili da povratkom u pogone razriješe agoniju ove neuspješno privatizirane kompanije) i stečajni upravnik Hajrudin Kunalić, (jer se nije opredijelio za prodaju fabrike i namirenje dugova potražiocima nego da je „dovede u red“ i dozvoli proizvodnju). Treći akter ovog poslovnog poteza je tuzlanski trgovački lanac Bingo i njegov direktor i vlasnik Senad Džambić. Oni su obezbijedili početnu sirovinu i otvorili vlastito tržište za plasman Ditinih proizvoda.

"Danas, jedanaest mjeseci nakon toga pokazuje se da je to bio dobro osmišljen i vođen posao", smatra dr. Fikret Čaušević, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, vodeći ekonomista u BiH na početku trećeg milenija i predsjednik konsultantskog tima projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH“.

Na drugo mjesto rangiran je trojni ugovor kompanija „Paul Berhartt“ iz Hamburga (Njemačka), In tajm iz Tešnja i fabrike Famos Istočno Sarajevo o formiranju zajedničkog preduzeća „Mofas“ koje će se baviti proizvodnjom dijelova za auto industriju poput radilica, bregastih osovina, glave i blokova motora te klipnjače. Time je Famosova fabrika u posljednji čas izbjegla stečaj a zaposleni radnici dobili radnu i finansijsku sigurnost. Posebna specifičnost ovog poteza je činjenica da su u zajednički posao ušle dvije firme iz dva bh. entiteta (što je u BiH prava rijetkost) i odluka njemačkog partnera da sa njima uđe u tehnološki veoma zahtjevan a sa aspekta tržišta ozbiljan biznis.

Među tri najbolja poslovna poteza u BiH u 2015. godini uvrštena je i odluka Ismeta Mujanovića, direktora i vlasnika Tvornice montažnih kuća Krivaja iz Zavidovića jer je na posao vratio 20 radnika koje je nakon avgustovskog požara u ovoj tvornici poslao na biro rada. Na vraćanje radnika u tvornicu, koja još nije zaliječila posljedice vatrene stihije, opredijelio se nakon što su istekla tri mjeseca tokom kojih je ova grupa radnika putem biroa imala pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Protekla godina obilježena je brojnim slučajevima otpuštanja zaposlenika, neisplaćivanja radom stečenih zarada, u kompanijama čiji direktori istovremeno novac troše u kupovinu ličnih nekretnina, luksuznih automobila, putovanja po svijetu. Za razliku od njih Mujanović, iako je ostao bez fabrike, nije dozvolio da mu radnici ostanu bez sredstava za život. Ovakav primjer brige i solidarnosti menadžera prema uposlenicima u proteklih dvadeset godina u Bosni i Hercegovini nije zabilježen.

Za izbor najboljih u 2015. godini nominovano je 12 kompanija i pojedinaca sa područja cijele BiH koje je portal Indikator.ba u ovom izboru proglasio mjesečnim pobjednicima.

Indikator.ba je za objavu u narednim danima pripremio i odluku o najboljim poslovnim potezima u 2015. godni u regiji, Evropi i svijetu.

Izbor najboljeg poslovnog poteza pokrenut je prije šest godina na stranicama Biznis i ekonomija dnevnog lista Oslobođenje, a od 2014. ta redakcija više nije pokazala interes za objavu rezultata ovog u domaćim i regionalnim medijima jedinstvenog istraživanja. Cijeneći potrebu da se naspram vijesti o našoj sumornoj društvenoj i socijalnoj svakodnevici u sferi biznisa i domaće ekonomije afirmišu dobre menadžerske odluke i kreacije Indikator.ba odlučio je da nastavi tu tradiciju te je u 2015. godini poslovne odluke mjesečno rangirao a ovom prilikom proglasio one najbolje u BiH, regiji, Evroipi i svijetu.

Podsjećamo da je pobjedničkim potezom u BiH 2014. godine proglašena odluka tešanjske AS Grupe o preuzimanju dionica sarajevskog „Klasa“ za što je plaćeno 90 miliona KM.
Time je najveća mlinsko pekarska industrija u BiH u zadnji čas spasena od bankrota do kojeg ga je doveo raniji većinski vlasnik MIMS Grup. Klas je već u 2015. godini ostvario izvanredne poslovne rezultate.
Facebook Twitter Print