Ekonomija
Jedni za povećanje drugi za smanjenje praga za ulazak u sistem PDV-a
4.9.2016 05:37 | Indikator.ba/RTRS
U avgustu ove godine Uprava za indirektno oporezivanje prikupila je rekordnih 614 miliona maraka indirektnih poreza što je za isti mjesec prošle godine više za 61 milion.
Dok se u UIO hvale rezultatima, iz Privredne komore Republike Srpske stigao je zahtjev za povećanje praga za ulazak u PDV sistem.

Da li bi trebalo povećati prag za registraciju u PDV sistem, mišljenja poslovne zajednice su podijeljena. Manja preduzeća podržavaju inicijativu Privredne komore Republike Srpske, dok veća smatraju da to nije rješenje.

"Mi shvatamo da je PDV kontrolni mehanizam i nemamo ništa protiv toga, ali za zanatstvo koje radi na paušal, potpuno je besmisleno i taj limit treba povećati", kaže Јovan Bratić predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Za Privrednu komoru sadašnji prag od 50.000 za ulazak u PDV sistem nije povoljan. Smatraju da je previše nizak i da nepotrebno stvara troškove privrednicima. Njihov prijedlog je 100.000.
"Povećanjem praga PDV-a sa 50 na 100 hiljada dodatno bi se rasteretila preduzeća koja imaju male prihode", ističe Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na dnevnom redu još nije imao tu inicijativu. Kažu da imaju zahtjeve za povećanje, ali i smanjenje praga za ulazak u PDV sistem.
"Izradom novog zakona o PDV-u koji je u toku definisaćemo pitanje visine praga za ulazak u sistem PDV-a", kaže Zoran Tegeltija, član UO UIO.

A da li bi se povećanjem praga za registraciju u PDV sistem smanjio broj obveznika?
"U ovom trenutku je veoma teško reći da li je došlo do eventuanog smanjenja broja obveznika u sistemu PDV-a, ali bi definitivno došlo do promjene u samoj strukturi obveznika", kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U odnosu na Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, BiH ima niži prag za ulazak u PDV sistem.
Najniži od zemalja u regionu ima Crna Gora od 35.000 maraka.
Facebook Twitter Print