TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
CBBiH demantira Dodika: Ne držimo 6 milijardi eura u Deutsche Bank
27.9.2016 16:01 | Indikator.ba
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) demantovala je navode koj je iznio predsjednik Republike Srpske u razgovoru za beogradsku Televiziju "Happy" da Centralna banka BiH ima deponovanih šest milijardi eura deviznih rezervi u Deutsche Banku, a koje ne može povući zbog krize u kojoj se ova njemačka banka nalazi, izvještava Indikator.ba.

Iz Centralne banke BiH je saopćeno da nije tačno da drže šest milijardi eura u Deustche Bank AG.

- Ukupne devizne rezerve CBBiH iznose 9.378.788.204,70 KM (4.795.298.264,52 EUR) i njima se upravlja u skladu sa striktnim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima, i u skladu s najboljim praksama koje primjenjuju centralne banke gdje je primarni cilj sigurnost, navodi se u saopćenju iz CBBiH.

Dodaje se da CBBiH, kao i većina drugih centralnih banaka, ima otvoren tekući račun kod Deutsche Bank AG preko kojeg obavlja transakcije iz dijela redovnog inostranog platnog prometa i sredstva na ovom računu se kreću oko 1% deviznih rezervi, te Centralna banka raspolaže ovim sredstvima na dnevnoj osnovi.

Dodik je gostujući na Happy televiziji ustvrdio da je "neko u Sarajevu, pod uticajem zapadnjaka, sve devizne rezerve Centralne banke BiH deponovao u Deutsche banku".

"Ako se taj novac izgubi, onda smo u problemu. Onda će opet naći način da pričaju priču da je Dodik kriv. Što sam ja kriv što je propala Deutsche banka i nestao novac koji je neko drugi tamo deponovao kao osnovu za naše funkcionisanje", rekao je Dodik.

Deutsche Bank se nalazi u problemima zbog brojnih parničnih postupaka, kao i moguće kazne u sporu oko prodaje rizičnih hipotekarnih kredita prije finansijske krize iz 2008. godine u kojem Američko ministarstvo pravde traži odštetu od 14 milijardi dolara.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA