Komentari i analize
Kompanije u vlasništvu Selimovića u debelim minusima
12.5.2014 06:15 | Indikator.ba
Kompanije u vlasništvu porodice Selmović poslovale su i u 2013. godini u debelim minusima, a poslovni sunovrat doživjela je čak i Sarajevska pivara, koja je sve do sada pozitivno poslovala, pokazuju dostupni finansijski izvještaji, izvještava Indikator.ba.
Porodica Selimović prodala je početkom ove godine vlasništvo u mlinsko-pekarskom dijelu poslovanja grupaciji AS iz Jelaha, koje uključuje kompaniije Klas, Sprind i Mlin i Pekara Ljubače.
Ovim akvizicijama Selimovići su zaradili više od 20 miliona KM, ali su novim većinskim vlasnicima „isporučili“ i poslovne gubitke koje je nužno pokriti.
Sarajevskl Klas je zablježio 12,86 miliona neto gubitka u 2013. godini, nastavljajući seriju loših poslovnih izvedbi od 2009. godine.
Klas je još 2009. godine poslovao pozitivno, zabilježivši dobit od 450 hiljada KM, ali od tada gubici se gomilaju i često su bili izraženi dvocifrenim brojkama. Klas je te 2009. imao poslovne prihode veće od 100 miliona KM (100,2 miliona), ali su od tada prihodi doživjeli drastičan pad veći od 40 odsto da bi u 2013. godini iznosili svega 57,4 miliona KM.
Kompanija Mlin i pekara Ljubače, koja je takođe prešla pod kontrolu kompanije AS d.o.o. Jelah, zablježila je lani gubitak od 1,4 miliona KM, nakon što je u prethodnoj, 2012. godini, poslovala s gubitkom od 1,5 milona KM.
Jedini iz mlinsko-pekarske divizije koj se lani zvukao iz „crvene“ zone poslovanja jeste Sprind, koji je zablježio dobit nešto veću od 7 hiljada KM, nakon što je u prethodnoj godini poslovao s minusom od oko 540 hiljada KM.
Ruže ne cvjetaju ni u pivarskom dijelu grupacije, koja je važan oslonac za vlasnike, a posebno je iznenadio rezultat Sarajevske pivare, koja je nakon neprekinutog dugogodišnjeg niza pozitivnog poslovanja potonula u minus, i to kakav, od čak 11,1 milion KM.
Još 2012. godine Sarajevska pivara bilježila je dobit od 1,6 miliona, a nekada u bolja vremena njena dobit penjala se do čak 16 miliona.
Sarajevska pivara zablježila je strelovit pad prihoda u 2013. za oko 26 odsto sa 52,19 mil na 38,23 mil. Za samo dvije godine prihodi Sarajevske pivare smanjeni su za oko trećinu.
U štamparsko-grafičkom dijelu grupacije takođe dominiraju „crvene“ brojke.
Unioninvestplastika, čije dionice u posljednje vrijeme prodaje Mujo Selimović, zabilježila je lani neto gubitak od 2,7 miliona KM, nakon što je u 2012. godini minus iznosio 3,4 miliona KM.
GDD Polet takođe je bio negativan sa gubitkom od 714 hljada KM, što je lošiji rezultat nego godinu ranije kada je gubitak iznosio 362 hiljade KM.
Trgovačka kompanija Merkur ostvarila je manjak od 627 hiljada KM, što je ipak manje nego godinu ranije kada je gubitak iznosio 2,5 miliona KM. Sredinom prošle godine, Skupština društva donijela je odluku o prestanku rada društava Merkur Nekretnine d.o.o. Sarajevo i Merkur Maloprodaja d.o.o. Sarajevo.
Negativno je poslovalo i tekstilno preduzeća Zlatka Vuković Mostar sa oko 234.000 gubitka (397 hiljada gubitka u 2012. godini).
Investiciona poluga grupacije, investicioni fond ZIF Naprijed zabilježio je neto smanjenje sredstava kao rezultat poslovanja u prošloj godini od 5,5 miliona KM, za razliku od 2,5 miliona koliko je ovaj gubitak iznosio u 2012. godini.
Iako pregled poslovanja društva u sastavu grupacije ne obuhvata d.o.o. društva za koja ne postoji obaveza javnog objavljivanja finansijskih izvještaja (MIMS d.o.o. , Vegafruit, Oslobođenje, Dijamant itd), prezentirani podaci ipak mogu dati uvid u stanje u kojem se preduzeća, koja posluju pod pokriljem porodice Selimović, nalaze.
Facebook Twitter Print