Politika i društvo
Zakon o stečajnom postupku u Federaciji nije u skladu s Ustavom
17.1.2017 21:06 | Indikator.ba/federalna.ba
Ustavni sud Federacije BiH, po zahtjevu potpredsjednika Federacije Milana Dunovića, donio je odluku da Zakon o stečajnom postupku u Federaciji nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH.

Članovi 33 i 40 Zakona o stečajnom postupku Federacije su neustavni, odlučio je to Ustavni sud Federacije 23. marta prošle godine, ali odluka je tek danas stigla na adresu potpredsjednika Federacije Milana Dunovića, koji je zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio 22. septembra 2015. godine.

Dunović se pita zašto je Ustavnom sudu trebalo 10 mjeseci za dostavu presude, te smatra da je neko sve to vrijeme krio da su radnici obespravljeni. Naime, neustavnim zakonom je predviđeno da radnici preduzeća u stečaju primaju samo 8 plata - i to minimalnih.

«Nedopustivo je, i to je Ustavni sud potvrdio, da nekome ograničavate taj period i smanjujete platu samo zbog toga što je firma u stečajnom postupku. Sve do postupka likvidacije svaki radnik ima pravo na zarađenu platu i to ne može biti ograničeno na minimalnu platu», kaže Dunović.

Dunović se pita u čijem je sada vlasništvu taj novac, te napominje da poslanici i delegati u Predstavničkom i Domu naroda ne smiju ovu grešku ponoviti.

Podsjetimo da je i pored protesta Sindikata solidarnosti 13. decembra prošle godine usvojen Nacrt zakona o stečajnom postupku, kojim je predviđeno da radnici primaju plate u periodu od 12 mjeseci, što je neustavno.

«Ja se nadam da će poslanici i delegati imati toliko svijesti da ne krše ponovo namjerno Ustav Federacije BiH», ističe Dunović.

On poručuje da je ovo samo još jedan argument za donošenje efikasnog zakona o porijeklu imovine, jer je presudom dokazano da su se pojedinci nezakonito bogatili na račun obespravljenih radnika. Optužio je vladajuću koaliciju da zloupotrebljava Predstavnički i Dom naroda Federacije donoseći protivustavne zakone.
Facebook Twitter Print