Život i umjetnost
Rovinjski Monte prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom
2.2.2017 14:03 | Indikator.ba
Michelinovi inspektori konačno su došli u Hrvatsku i dodijelili prvu zvjezdicu, i to poznatom rovinjskom restoranu Monte. Ujedno, u Hrvatskoj su preporučili 34 restorana na svom online vodiču za 2017., od čega je njih 13 u Istri, piše Novi list.

Michelinovu preporuku dobili su tako Batelina iz Banjola, Alla Beccaccia iz Valbandona, Stancija Meneghetti, rovinjski Monte i restoran Wine Vault u hotelu Monte Mulini, porečki Sveti Nikola, Zigante iz Livada, San Rocco i konoba Morgan u Brtonigli, Marina, Damir&Ornella te Čok u Novigradu te Pergola u Savudriji. Ostatak preporuka odnosi se na restorane u Dubrovniku i Zagrebu.

Sami vlasnici restorana ostali su ugodno iznenađeni ovim priznanjem, jer niko nije znao da su im u posjetu bili inspektori.

- Vrlo smo iznenađeni. Veliko je to priznanje za nas, ali moramo reći da smo i dosad radili sve po Michelinovim standardima i pratimo kako se radi u inozemstvu godinama. I nadalje namjeravamo jednako raditi. Zvjezdica je naravno priznanje, ali i obveza. Ali nju uvijek imamo prema gostu. Bitno je da je on zadovoljan, kazala je Tjitske Đekić koja je u restoranu, kojeg vodi sa suprugom Danijelom, zadužena za servis.
Inače, Danijel je po vodiču Gault Millau proglašen ove godine najboljim chefom u Hrvatskoj.

I poznati istarski chef David Skoko koji vodi Batelinu u Banjolama nije znao da su inspektori bili u obilasku i da je uopće dodijeljena zvjezdica što je dokaz da se do kraja čitava priča držana u tajnosti.

- Baš ste me iznenadili s ovom viješću. Stvarno nisam znao da me je Michelin preporučio, kazao je iznenađeni David. Čestitao je restoranu Monte te kazao da je ovakvo priznanje velika stvar.

- Dobit zvjezdicu Michelina je vrhunac za svakog kuhara, to je kao da idete na Olimpijadu i osvajate medalju. Monte u Rovinju je jedini restoran u Istri koji dovoljno dugo može održati tu kvalitetu, što se tiče prezentacije i usluge te zaslužuje svjetsku slavu, kazao je Skoko.

Za ovaj posjet Michelinovih inspektora koji su na taj način podignuli ljestvicu po pitanju reputacije Hrvatske na evropskoj gastronomskoj sceni, prije svega je zaslužno Ministarstvo turizma koje je pozvalo inspektore da obiđu hrvatske restorane.
Facebook Twitter Print