Komentari i analize
Analiza DEP-a: Skroman rast i na početku IV kvartala
6.2.2017 15:34 | Indikator.ba
Početak četvrtog tromjesečja 2016. godine krenuo je dosta skromno nakon skromnog ekonomskog rasta u prva tri kvartala 2016 od ispod 2%, navodis e u anlizi makroekonomskih kretanja Direkcije za ekonomsko planiranje.

Na to prije svega ukazuju godišnji pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji u oktobru od 2,4%, te smanjenje uvoza kapitalnih dobara od 1,6%. S druge strane, nizak nominalni rast robnog izvoza od 2,7% i smanjenje uvoza od 1,1% u oktobru su u značajnoj mjeri rezultat smanjenja izvoznih i uvoznih cijena uslijed pada cijena na svjetskim tržištima. Iako je teško ocjeniti realni rast vanjkske trgovine u odsustvu zvaničnih deflatora, realni rast robnog izvoza bi mogao biti dvostruko veći od nominalnog, dok je robni uvoz najvjerovatnije realno rastao najmanje 1‐2%.  

Slična slika je zabilježena i na nivou deset mjeseci. Rast uvoza je po svemu sudeći bio posljedica povećanja finalne potrošnje i izvoza, uprkos smanjenju investicija na koje uključuje pomenuti pad uvoza kapitalnih dobara. Pri tome na povećanje potrošnje ponajviše ukazuju godišnja povećanja PDV prihoda po poreskim prijavama od 3,9%, te rast uvoza dobara široke potrošnje od približno 4% u oktobru 2016 godine.  

U prilog realnog rasta potrošnje u oktobru ide i godišnje smanjenje potrošačkih cijena od 0,7% kojim se jača kupovna moć plata i drugih primanja i dohodaka, navodi se u analizi.  
Facebook Twitter Print