Život i umjetnost
Amir Vuk Zec: Umjesto da postane regionalni centar, Sarajevo se provincijalizira
12.2.2017 07:28 | Indikator.ba
Umjesto da Sarajevo postane regionalni centar bojim se da se urušava i provincijalizira.

Ovo je u razgovoru za BH Radio kazao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih arhitekata Amir Vuk Zec. Povod za razgovor je izložba njegovih skica u sarajevskoj galeriji „Zvono“.

- Struka je puno doprinijela devastaciji Sarajeva. Ona se i sluša i ne sluša, ali poluge su uvijek u politici. U stvari, sve ovo što se dešava u prostoru je refleksija mentalnog stanja svijesti društva, a društvo je očigledno bez strategije, jer Sarajevo je glavni grad jedne države, prošlo kroz turbulentni rat i umjesto od toga da napravimo prednost, da postanemo regionalni centar, bojim se da se urušavamo i da postajemo provincijalni. Pogledajte gdje su nam sve galerije: gradska galerija Collegium Artisticum je odmah do WC-a u Skenderiji, aktivna galerija BiH je na trećem spratu nedostupna za stare ljude, invalide, a prvi sprat je Galerija izdala banci. To je najbolji pokazatelj u kojem smo stanju i u kojem su maćehinskom odnosu oni koji se kulturom bave u odnosu na društvo, istakao je Vuk Zec.
Istina je, kaže i da se sami umjetnici trebaju izboriti, ali osim par entuzijasta oni su zbir pojedinica koje niko ne veže.
- Ja čak i ne znam da nas je neki ministar sve pozvao, a pozovu nas strani ambasadori. Oni to vide, a mi ne vidimo i nećemo da vidimo. Dakle, onaj ko je plaćen da nas veže, ko nas poznaje ne spaja nas, a spaja neko ko je sa strane došao, upozorio je Vuk Zec.

On je posebno apostrofirao maćehinski odnos opština prema ideji grada Sarajeva.

- Mi smo davno podijeljeni u opštine, a generalno svaka opština je nahija za sebe. Načelnici razmišljaju kako i treba da razmišlljaju za svoju opštinu, ali ipak iznad svega treba biti taj zajednički interes. Ako hoćemo da napravimo nešto od Miljacke, što je nikad ne tretiramo bar od Kozije Ćuprije do Ilidže, onda je to interes svih opština. Ne možete početi neki park i negdje ga završiti kod opštine Centar i dalje prestati, poručio je Vuk Zec.

Inače, problem današnjeg vremena je, prema njegovom mišljenju, problem "do drugog".

- Prije su postojali kućepazitelji, na Zapadu postoje menadžeri kuća, sad postoje upravitelji, a u stvari mi kad izađemo iz svog stana ili kuće kao da nas nije briga čije je. Do toga je dovelo ovo vrijeme totalne individualizacije. Trebalo bi pomisliti, Bože ima i drugog. I taj odnos do drugog je problematičan danas ne samo kod nas nego i u svijetu. To je generalno problem svijeta, u socijalizaciji, u mišljenju o drugom. Vidimo kako se to reflektuje sa izbjeglicama, sa svim ljudima koji ulaze u gradove, a gradovi se definitivno mijenjaju i kao što piše u jednoj knjizi "Nikad više nismo znali o gradovima, a vulgarnije ih pravili", rekao je Vuk Zec.

Pojašnjava i zašto potencira spoj Istoka i Zapada.
- To je lekcija ovog prostora i prostora u kojem sam odrastao. Možda mogu nekome biti i dosadan što to potenciram, ali treba na tome insistirati. Taj istok je izraziti Japan koji utiče na sve nas, na arhitekturu Modernu i danas je najjači uticaj iz tog svjetonazora gdje je odnos do poda drukčiji. Ja uvijek govorim da je to horizontala, dok je Zapad vertikala. Gotika je možda najveći izraz Zapada i mi smo ovdje u nekom mjerilu to ekstremno osjetili i dotakli. Prođete prostorom Čaršije, Daira, naše Medrese, onda naglo uđete u katedralu, velike aule Vijećnice, i vi dobijete taj drugačiji pristup. Ali to je fenomenalna lekcija na tako malom prostoru. Zato je Sarajevo dobro i uvijek treba to potencirati. Ja nastojim da to izvučem, jer znam da svijet ne počinje i ne završava sa mnom, kaže Vuk Zec.

Smatra da živimo u društvu spektakla koje se pokazuje u potrebi da se od svake kuće napravi spektakl, a malo je poštene arhitekture. "Prava arhitektura učini da pred njom zašutimo..."
Facebook Twitter Print