Život i umjetnost
World Press Photo: Fotografija godine slika ubice ruskog ambasadora
14.2.2017 06:15 | Indikator.ba
World Press Photo je za pobjednika međunarodnog foto konkursa izabrao snimak fotografa Burhana Ozbilicija, na kojem je ovjekovječen ubica ruskog ambasadora u Ankari krajem prošle godine.

Pobjednička fotografija godine sa pojavom 22-godišnjeg ubice Mevluta Merta Altintasa sa podignutim prstom i pištoljem u ruci, a uz njega je leš ruskog ambasadora Andreja Katlova, svijet je obišla u decembru prošle godine, a do sada je gledana više od 18 miliona puta.

Žiri je pohvalio hrabrost fotografa koji se usudio da podigne objektiv i ovjekovječi ubicu nakon događaja. "Onog trenutka kada sam čuo pucnjevu, znao sam da je ovo istorijski trenutak, i to vrlo ozbiljan", kazao je Burhan Özbilici, fotograf američke novinske agencije AP. "Znao sam da moram odraditi svoj posao. Kao novinar, nisam mogao bježati da bi se spasio", dodao je on.

Ozblici je nastavio da mu je žao usmrćenog ambasadora, jer je bio "prijateljski i iskren", a to je bila prema njegovim riječima direktna posljedica rata u Siriji. "Ova fotografija je označila važan trenutak u istoriji Turske", zaključio je on.

Ukupno se na jedno od najprestižnijih fotografskih natjecanja prijavilo 5.034 fotografa iz 125 zemalja koji su poslali više od 80 hiljada fotografija. "Bila je to teška odluka, ali na kraju smo odlučili da je fotografija godine eksplozivna fotografija, koja stvarno govori o mržnji našeg vremena", objasnio je član žirija Mary Calvert.

World Press Photo nagrade dodjeljuju se u nekoliko kategorija, a među nagrađenim fotografijama se često nalaze nevolje ljudi u ratu i drugim kriznim područjima, pa je tako mnogo nagrađenih snimaka prošle godine kružilo na Internetu i ostavilo snažan dojam.

U kategoriji "Aktuelnosti" tako je pobijedio snimak američkog fotografa Jonathana Bachmana, na kojem je uhvatio tamnoputu Leshio Evans tokom protesta u američkom gradu Baton Rougeu, kada je mirno ponudila ruku grupi policajaca da je uhapse.

Među nagrađenim u kategoriji "Sport" se među ostalim našla fotografija njemačkog fotografa Kaija Olivera Pfafenbaa sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je uhvatio osmjeh trkača sa Jamajke Usaina Bolta kad se okrenuo i primijetio da je prestigao svoje rivale.

World Press Photo tradicionalno dodeljuje nagrade za najbolje fotografije svakog februara.
Facebook Twitter Print