Politika i društvo
Jusko: Na stolu su dvije varijante trase autoputa Sarajevo-Beograd kroz BiH
15.2.2017 14:10 | Indikator.ba
Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je sastanak s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, izvijestila je televizija N1.

Trninić je istakao kako je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo projekat koji ide od Beograda, koridorom 11, do Užica i od Užica se veza nastavlja sa Vardištem.

"Nakon Vardišta, i kuda će trasa ići dalje, imamo dvije varijante. Preko Rogatice ili preko Mesića, Goražda i tako dalje i obje opcije su ravnopravno na stolu", rekao je Trninić.
Jusko je kazao kako je teško reći šta je prioritet iz ugla Beograda kad su svi projekti značajni.

"Što se tiče ekspeditivnosti u smislu finansija, može doći do pomjeranja planova izgradnje i sve zavisi od onih projekata koji su u toku. Ako budemo mogli brzo reagovati, sigurno je da će biti prioritet", kazao je Jusko.

"Sastanak je bio konstruktivan i na stolu su bili svi prijedlozi i od Autocesta FBiH i od RS. Žao mi je što Lasić (Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, op. preređivača) nije bio prisutan. Neko iz Federalnog ministarstva je trebao da bude ovdje i iz tog razloga upućujem kritiku. Mi smo se usaglasili u jednom, a to je da je projekat strateški bitan i za Srbiju i BiH. Imamo spisak prijedloga ali moramo da znamo koliko je turski investitor spreman da ulaže. U najskorije vrijeme ćemo organizovati sastanak da vidimo šta turski investitor nudi. Nakon izgradnje projekta ćemo organizovati drugi sastanak na kojem želimo da bude i predsjednik Republike Srbije. Potrebno je istaći da je istočni dio BiH poprilično siromašan i sa lošom infrastrukturom. Ovaj bi projekat promijenio taj dio BiH u smislu da imaju komunikaciju i sa koridorom Vc i sa Srbijom. Današnji sastanak je bio izuzetno uspješan i gledaću da u narednih mjesec dana odemo u Tursku, sjednemo sa investitorom kako bismo vidjeli koliko će uložiti", istakao je Jusko.

Kazao je i kako je teško govoriti o tome koja je najjeftinija opcija kao i koliko će koštati izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo te je kao moguće iznose naveo 800 miliona eura, kao i 30 miliona eura, no da će tek nakon sastanka imati tačne informacije.
Naveo je i kako postoji oko osam različitih ruta i da sve imaju prioritet.
O tome kada bi trebali početi radovi je rekao kako je teško dati procjenu.

"Ja bih volio da imamo na desetine bagera širom BiH i nervoza me hvata kad pomislim šta se BiH sprema u pozitivnom smislu. Kad riješimo te puteve, BiH će postati bolja, bogatija. Kad napravimo brzu cestu, BiH se neće moći prepoznati", komentarisao je Jusko.
Facebook Twitter Print