Politika i društvo
Stižu dolari: Moskva u martu isplaćuje klirinški dug BiH
15.2.2017 15:11 | Indikator.ba
Klirinški dug nastao u vrijeme Sovjetskog Saveza prema BiH iznosi nešto više od 125,1 miliona dolara, a ova suma, na koju se čekalo više od dvije decenije, biće uplaćena u martu, potvrđeno je u Savjetu ministara BiH, pišu Novosti.

Radi se o dugu koji se odnosi na robni promet između bivšeg SSSR i bivše SFRJ. Inače, BiH će biti posljednja bivša jugoslovenska republika koja će dobiti dio koji joj pripada.

- Sve je potpisano još u decembru prošle godine i sada je na Rusiji da pusti uplatu prema BiH. Očekujemo da novac definitivno bude operativan u martu, kažu u Savjetu ministara BiH.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je 22. decembra prošle godine dokument po kome će Moskva platiti BiH 125 miliona dolara. U toku 45 dana poslije stupanja na snagu međuvladinog dogovora jednom tranšom ruski "Vnješekonom bank" će prebaciti na račun Centralne banke BiH ovu dolarsku sumu.

Rusija se dogovorila da jednom tranšom plati BiH 125 miliona dolara od kojih će 72,5 miliona dobiti Federacija BiH što je 58 odsto duga, Republika Srpska 36,295 miliona dolara (29 odsto), Brčko će dobiti 3,75 miliona dolara, a ostatak od 12,5 miliona dolara (deset odsto) koristiće se za potrebe državnih organa BiH.

U Moskvi, kako navodi list, objašnjavaju da je BiH ostala posljednja u naplati duga jer godinama nije mogao da se postigne kompromis kako da se novac podijeli. Na kraju je odlučeno i da Rusija isplati dug ne robom ili mašinama nego novčano.

Inače, Rusija je uzela na sebe obavezu da izmiri dugove SSSR. Sovjeti su od 1988. do 1990. godine uzimali robu koju su proizvodile jugoslovenske fabrike. U to vrijeme je padala cijena nafte, pa je rastao dug za preuzetu jugoslovensku robu.Tako je i nastao dug od 805 miliona dolara. Suma je bila podijeljena na bivše jugoslovenske republike, pa su Srbija i Crna Gora dobile 38 odsto duga, Hrvatska 23 odsto, Slovenija 16, BiH je pripalo 15,5, a Makedoniji 7,5 odsto.

Republika Srpska će od ukupne sume dobiti 36,2 miliona dolara ili 29 odsto. Od toga će oko 30 miliona maraka biti odmah prebačeno poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, kako bi se izmirio dug prema njima, po osnovu podsticaja za prošlu godinu, potvrdio je portparol ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.
Facebook Twitter Print