Ekonomija
Parlament EU dao zeleno svjetlo za trgovinski sporazum sa Kanadom
16.2.2017 07:51 | Indikator.ba
Evropski parlament dao je saglasnost na Sporazum o slobodnoj trgovini EU-Kanada sa mogućnošću da njegova primjena počne već u aprilu ove godine.

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) će ukloniti carine, okončati restrikcije za pristup javnim ugovorima, otvoriti tržište usluga, ponuditi predvidljive uslove za investitore i pomoći u sprečavanju ilegalnog falsifikovanja EU inovacija i tradicionalnih proizvoda.

U 2015. EU je uvezla robu iz Kanade u vrijednosti 28,3 milijarde € , a izvezla u vrijednosti 35,2 milijarde €, što je cifra za koju se očekuje da će porasti za više od 20% kada se sporazum u potpunosti provede.

"Usvajanjem CETA-e odabrali smo otvorenost i rast i visoke standarde nasuprot protekcionizmu i stagnaciji", rekao je Artis Pabriks , izvjestitelj EU Parlamenta za CETA. "Kanada je zemlja s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i saveznik na kojeg možemo da se oslonimo. Zajedno možemo graditi mostove, umjesto zidova, za prosperitet naših građana. CETA će biti svjetionik za buduće trgovinske sporazume u cijelom svijetu", rekao je on.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je također pozdravio dogovor, rekavši da će EU kompanije i građani biti u mogućnosti da počnu ostvarivati koristi koje sporazum nudi u najkraćem mogućem roku.

On je također rekao da je "progresivni sporazum prilika za oblikovanje globalizacije zajedno i utjecanje na uspostavljanje globalnih trgovačkih pravila."

CETA će ukloniti carine na najtrgovanijim robama i uslugama. Ona također pruža uzajamno priznavanje certifikata za širok spektar proizvoda. Kanada će otvoriti svoja federalna i općinska tržišta javnih nabavki, koja su već otvorena u Evropi. Dobavljači EU usluga u rasponu od morskog transporta preko telekoma, inženjeringa za usluge zaštite životne sredine i računovodstva će dobiti pristup kanadskom tržištu.
Facebook Twitter Print