Politika i društvo
Projekt vrijedan 430 mil eura: Hrvatska kreće u izgradnju Pelješkog mosta
16.2.2017 12:53 | Indikator.ba
Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o finansiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 miliona eura.

Donošenje te odluke, istaknuo je premijer Andrej Plenković, ohrabrujući je signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku, jer će njegova provedba bitno olakšati i ubrzati protok ljudi i roba prema jugu Hrvatske.

Plenković je istaknuo i da je taj strateški projekt dio Strategije prometnog razvoja RH za period 2014. do 2020.

Tom Vladinom odlukom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za finansiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Resorni ministar Oleg Butković je kazao da sredstva za taj projekt planirana u državnom budžetu za ovu godinu iznose 261,8 miliona kuna, za 2018. se planira 885,39 miliona kuna, a 2019. 815,9 miliona kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom budžetu, Hrvatska očekuje sufinansiranje Evropske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 miliona eura, rekao je Butković.

- Vjerujem da je ovo za sve koje putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji ohrabrujući signal. Nadamo se da ćemo projekt sufinansirati sredstvima Evropske unije i realizirati u godinama koje su pred nama. Ovo je sve dio strategije prometnog razvoja Hrvatske - rekao je premijer Plenković.

Odlukom se ujedno Hrvatskim cestama omogućava donošenje odluke o odabiru putem postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuđačima. Također, ta tvrtka se obavezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta.

"Donošenjem ove odluke Vlada iskazuje spremnost i odlučnost u izgradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Hrvatskoj.
Riječ je o projektu koji je od nacionalnog interesa, a čijom će se izgradnjom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost te dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske“, istaknuo je Butković, koji je uoči sjednice istaknuo i da je donošenje te odluke „snažna poruka i E ropskoj komisiji da Hrvatska stoji iza Pelješkog mosta“, prenosi Hina.
Facebook Twitter Print