Politika i društvo
Nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu: Oduzete dionice bit će prodate
16.2.2017 15:21 | Indikator.ba
Vlada FBiH je prihvatila informaciju o presudi Kantonalnog suda u Sarajevu od 12.12.2016. godine i dala ovlaštenje da dionice koje su trajno oduzete na osnovu te presude budu prenesene na Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom.

Agencija će upravljati dionicama i, prema članu 32. stav (6) Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, prodati ih u skladu sa zakonima koji uređuju tržište vrijednosnih papira.

Za realizaciju ovog zaključaka zaduženi su Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Registar vrijednosnih papira FBiH.

Kantonalni sud u Sarajevu je 12.12.2016. godine donio Presudu po Optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zbog krivičnih djela organizovanog kriminala, a u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, pranja novca, poreske utaje, krivotvorenja službene isprave i sklapanja štetnog ugovora, te je, na osnovu članova 10. i 11. Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, odlučio da od optuženog budu trajno oduzete dionice upisane u Registar vrijednosnih papira u FBiH i da one budu upisane u korist FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Facebook Twitter Print