Kompanije i tržišta
Todorić pregovara s Coca-Colom o prodaji Jamnice
16.2.2017 18:17 | Indikator.ba
Koncern Agrokor Ivice Todorića navodno prodaje Jamnicu, a trebala bi je kupiti Coca-Cola. Priče o prodaji Jamnice kruže već nekoliko sedmica, a izvori tportala tvrde kako su Coca-Cola i Agrokor već ušli u pregovore koji su zapeli na cijeni koju Agrokor traži za svoju perjanicu.

Tportal izvještava iz više izvora kako u Agrokoru od Coca-Cole traže 15 iznosa godišnje dobiti prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA). Drugim riječima, Todorić za Jamnicu traži oko 5,9 milijardi kuna (15 puta 398,5 milouna kuna, koliko iznosi EBITDA Jamnice u protekla četiri kvartala).

Prosječna cijena koja se plaća u sektoru preuzimanja bezalkoholnih pića u zapadnoj Evropi, prema podacima profesora Aswatha Damodarana sa sveučilišta u New Yorku, jest 9,63 iznosa godišnje EBITDA. To znači da bi Jamnica, kada bi se stavila u prosjek s konkurencijom, vrijedila oko 3,8 milijardi kuna ili 2,1 milijardu kuna manje nego što Todorić navodno traži za nju.

Još je jedan pokazatelj vrijednosti kompanija koji se gleda kod preuzimanje trenutna vrijednost tvrtke na berzi. Sada dionice Jamnice koštaju 129.000 kuna, sveukupno ih ima nešto više od 22.000 što znači da po burzi Jamnica vrijedi 2,85 milijardi kuna.

Drugi tportalov izvor, iz samog Agrokora, navodi da Todorić za Jamnicu traži 800 miliona eura (ili šest milijardi kuna, što je u skladu s navodima prvog izvora) te napominje da Coca-Cola nudi maksimalno 500 miliona eura ili 3,75 milijardi kuna što se opet poklapa s prosjekom vrijednosti preuzimanja u industriji.

Upitali smo Coca-Colu i Agrokor jesu li ušli u pregovore oko preuzimanja Jamnice. U Coca-Coli poručuju kako je stav kompanije da ne komentira glasine, što već može biti indikativno samo po sebi, a u Agrokoru demantiraju sve pregovore oko prodaje.

Jamnica je uvrštena na tržište Zagrebačke berze zbog čega joj je gotovo nemoguće komentirati poslove koji su u toeku a da o tome prije ne obavijesti Berzu.
Preuzimanje tvrtke poput Jamnice nije nimalo jednostavan posao te se osim EBITDA multipli kod procjene vrijednosti koristi i niz drugih pokazatelja. Potencijalne kupce zanima i koliko je tvrtka dužna. Tako se iz bilance Jamnice za treći kvartal ove godine godinu može iščitati da ona ima dugoročne obaveze od 65,6 miliona kuna. Od toga 21,9 miliona kuna otpada na kredite, a 43,7 miliona kuna za odgođene porezne obaveze.

Puno su veća poteškoća kratkoročne obaveze – one koje treba podmiriti u roku od godine dana. One ukupno iznose 1,01 milijardu kuna, od čega 626 miliona kuna otpada na obaveze prema dobavljačima, 127 miliona kuna obaveza za poreze i doprinose, 92 miliona kuna obaveza po vrijednosnim papirima te još oko sto miliona kuna obveza za kredite i ostala davanja prema bankama.

Uz kratkoročne obaveze treba spomenuti i kratkotrajnu imovinu koja je u istom razdoblju vrijedila dvostruko više od kratkoročnih obveza – 2,05 milijardi kuna, od čega su 733 miliona kuna potraživanja od kupaca. Na kraju trećeg kvartala prošle godine, Jamnica je na računu imala i 23 miliona kuna u gotovini.

Osim kratkoročnih i dugoročnih dugova, Jamnicu muči i teret jamstava za Agrokorove kredite. Naime, za Agrokorove kredite svojom imovinom gotovo redovito jamče tvrtke sastavnice koncerna, pa tako i Jamnica. Sredinom novembra prošle godine Jamnica je objavila kako je preuzela jamstva za Agrokorove kredite teške čak 840 miliona eura.
Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost za dvije do tri godine – većina kredita na naplatu dolazi od 2019., nadalje. Jamstva su tada osim Jamnice preuzeli i PIK Vinkovci te Ledo.
Na stranicama Zagrebačke berze vidljivo je da je od 2009. do danas preuzela 25 različitih jamstava od kojih su neka poništena kroz refinansiranje, no i dalje jamči za zadnje veliko zaduženje od već pomenutih 840 miliona eura. Prilično je nezahvalno spekulirati kako bi Todorić mogao osloboditi Jamnicu jamstava jer njen novi vlasnik zasigurno ne bi pristao kupiti tvrtku kojoj nad glavom visi otplata Agrokorovog duga.
Facebook Twitter Print