Kompanije i tržišta
Njemački Lidl odustaje od BiH zbog političke nesigurnosti u državi
17.2.2017 12:14 | Indikator.ba
Iako se već godinama spekulira da će njemački trgovački lanac doći konačno i u BiH, to se neće dogoditi još neko vrijeme.
Kako su nam rekli naši sugovornici, tačna je informacija kako je Lidl angažirao nekoliko ljudi koji već mjesecima traže oko 15 lokacija na kojima bi gradili svoje centre, ali je posljednjih sedmica došlo do promjene planova, piše Večernji list BiH.
- Njemačke investitore je na odustajanje od planova za Bosnu i Hercegovinu odbila trenutačna politička situacija. Stanje u kojem se skoro svake sedmice prijeti sukobima, gdje imamo previranja u vlasti i stalne političke krize, nije okruženje u kojem stranci žele investirati sredstva, psoebno ne u tako velike projekte kao što su oni koje Lidl ima za BiH - rekli su sugovornici.

Isti izvori ističu kako su dva skauta mjesecima bila u BiH i tražila lokacije za gradnju poslovnih centara i jasno su imali zadatke što trebaju naći kako bi se krenulo s realizacijom projekta.

- Poslovna politika Lidla je graditi vlastite centre, a ne unajmljivati postojeće poslovne objekte. Oni imaju nacrte svojih građevina i to su standardi od kojih ne odustaju. Zbog toga uvijek idu prema opciji da kupe zemljište koje im odgovara, a zatim grade objekte. Skauti su našli određen broj lokacija, ali je trenutno cijeli projekt u fazi mirovanja - objašnjavaju sugovornici.

Zanimljivo je kako su čelnici Lidla odredili da će imati trgovine na 15 lokacija u Bosni i Hercegovini te jedno veliko skladište koje će biti distributivni centar za sve njihove trgovine u državi.

- Lokacija toga skladišta je zamišljena u Sarajevu, ali se razmišljalo da se možda napravi i u Mostaru.
Hercegovina im je posebno zanimljiva zbog velikog broja turista koji svake godine posjete tu regiju. Ipak, o svemu će se detaljnije znati kada vodstvo Lidla odluči i službeno ući na bh. tržište. Sada su ispitivali mogućnosti, a zaustavljanje projekta može samo značiti kako im se nije svidjelo stanje u BiH i problemi s kojima bi se mogli suočiti ako se odluče na ovu investiciju - zaključili su izvori.

Ovo je samo još jedna negativna priča oko stranih investicija u BiH. Stranci odustaju od velikih projekata samo zato što im država ne može jamčiti pravnu sigurnost i dati ostala jamstva koja nude zemlje u okruženju. Projekti, kao što je dolazak Lidla u BiH, otvorili bi stotine novih radnih mjesta, omogućili bolju ekonomsku saradnju s Njemačkom jer bi sigurno i bh. proizvođači imali što ponuditi ovom trgovačkom lancu.
Facebook Twitter Print