Politika i društvo
Vučić nudi BiH carinsku uniju sa Srbijom!
17.2.2017 14:22 | Indikator.ba
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju stabilnost i mir zapadnog Balkana od ključnog značaja i potvrdio da je kancelaru Austrije Kristijanu Kernu danas u Beogradu predočio ideju o uspostavljanju slobodne zone u okviru Cefte, kao i formiranja carinske unije, piše Slobodna Bosna.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Kernom u Vladi Srbije rekao da je o ovoj ideji već imao suštinske konsultacije sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

“Moj prijedlog je da realizacijom ove ideje ostvarimo mnogo veće tržište. Ja sam taj papir prvi put danas predao”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ta ideja još nije potpuno razrađena i trenutno je sada samo riječ o načelnim principima te zamisli.

“Smatram da je ova inicijativa jako važna za budućnost Srbije i celog regiona. Možda će neko na nju gledati kao na praznu priču, u svim ovim odnosima kakvim su danas, ali smatram da je jako važno da nam ekonomije napreduju”, naglasio je Vučić.

BiH i Srbija od ranije imaju poseban trgovinski aranžman koji podrazumijeva bescarinsku trgovinu svih proizvoda između dvije države, i taj aranžman uveliko je doprinio jačanju trgovinske razmjene između dvije države.
Facebook Twitter Print