Kompanije i tržišta
Klas zainteresovan za ulaganje u pogon u Pjanićima u USK
17.2.2017 15:19 | Indikator.ba
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić organizovao je danas radni sastanak sa predstavnicima AS grupacije. Tema razgovora bila je eventualno investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno u proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća.

Sastanku su prisustvovali i kantonalni ministri privrede i poljoprivrede, Ilfad Medić i Dragan Polimanac, izvijestila je BHT.

Kako je tom prilikom rečeno, ono što USK čini konkuretnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa Evropskom unijom, kao i mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU.

Premijer USK izjavio je da je sarajevski “Klas” zainteresovan za investiciju u Pjanićima i da se radi o pogonu od 2000 tona voća.

“Oni traže podršku Vlade USK. To je u ingerenciji Vlade FBiH, poslaćemo pismo namjere gdje ćemo tražiti trilateralni sastanak. Mi već imamo spremna sredstva u budžetu u iznosu od pola miliona maraka za podršku realnom sektoru”, rekao je Rošić.

Ministar privrede USK Ilfad Medić kazao je da je zadovoljan sastankom.

“Predvidjeli smo podršku u zapošljavanju, brzo refundiranje poreza i doprinosa za zaposlene kroz subvencije kamatne stope ako se radi o kreditima”, potvrdio je Medić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat zaposliće 30 radnika, dok u Pjanićima već djeluje 860 kooperanata.
Facebook Twitter Print