Ekonomija
Bijeljina se priključuje na gasovod iz Srbije do septembra 2017.
17.2.2017 16:13 | Indikator.ba
Bijeljina će do septembra 2017. dobiti gas iz Srbije, najavio je u petak, 17. februara, gradonačelnik Mićo Mićić nakon sastanka sa predstavnicima preduzeća BN gas koje je investitor i izvođač radova.

On je rekao da se iduće sedmice očekuje dobijanje djelimične građevinske dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske za izgradnju prvih šest kilometara transportnog gasovoda od Bijeljine do Šepka, za šta su već uređeni imovinski odnosi, pišu Nezavisne novine.

Mićić je istakao da je Vlada Srpske izašla u susret Bijeljini i dala sve saglasnosti za ovakav vid gasifikacije grada, utvrđivanjem opšteg interesa i davanjem ugovora o koncesiji za transportni gasovod.

Prema njegovim riječima, prečnik i protok transportnog gasovoda koji se gradi tri puta je veći od neophodnog za Bijeljinu, što omogućava njegovo produžavanje ka drugim gradovima u Republici Srpskoj.

Mićić je rekao da je u okviru gasifikacije grada već napravljena mreža od 320 kilometara i sve mjerne stanice, kao i da je uvjeren da će u narednoj sezoni grijanja građani Bijeljine moći da koriste gas.

On je istakao da će cijena priključka na gas za domaćinstva u Bijeljini biti 1.500 KM, sa mogućnošću plaćanja u ratama tokom tri godine.

Direktor preduzeća BN gas Jovo Vujanović rekao je novinarima da je u projekat gasifikacije Bijeljine do sada uloženo više od 20 mil EUR i najavio da će cijena gasa u Srpskoj biti povoljna i ista kao u Srbiji, gdje sa PDV-om iznosi 38 dinara (oko 0,60 KM).

U ovoj firmi 20% učešća ima Grad Bijeljina, 80% preduzeće Novi Sad gas, na čijem je čelu Vujanović.
Facebook Twitter Print