Ekonomija
Banke "uzimaju" klijente sve skupljim naknadama i provizijama
14.3.2017 06:33 | Indikator.ba
Banke u Republici Srpskoj u prosjeku svakog dana od građana uzmu oko 319.000 maraka samo po osnovu provizija i naknada.

Tako je ukupan prihod osam komercijalnih banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj po ovom osnovu prošle godine bio gotovo 115 miliona maraka, izvještava Blic.

Riječ je o novcu koje banke naplaćuju klijentima po osnovu vođenja tekućeg računa, usluga e-bankinga, SMS usluga, provizije za plaćanja komunalija, razmjenu novca i slično. Iznos provizija i naknada razlikuju se od banke do banke, ali razlika nije velika. Međutim, korisnici bankarskih usluga smatraju da su provizije i naknade nerealno skupe.

U posljednje vrijeme bankari sve češće smišljaju načine kako da dođu do novca a koji ne dolazi od očekivanih i ukalkulisanih kamata. Tako su neke banke uvele i provizije za provjeru stanja na računu posredstvom bankomata. Druge, opet, uslovljaju oročavanje novca sa primamljivom kamatnom stopom otvaranjem tekućeg računa u toj banci.

Onaj ko ima kreditnu karticu, mora da plati svake godine članarinu od 20 ili 30 maraka bez obzira da li novac koristi ili ne, dok neke banke traže svake godine 65 maraka na ime članarine za takozvanu potrošačku karticu. Neke banke u RS-u su uvele i godišnju naknadu za viza i debitnu karticu.

Predsjednica Udruženja građana „Don“ Murisa Marić ocjenjuje da banke netransparentno naplaćuju provizije i naknade.

–Nikada ne znate koliko će vam šta tačno da obračunaju prilikom bilo koje transakcije. Osim toga, visinu naknada i provizija mijenjaju često, a o čemu klijenti saznaju naknadno, ilustruje Marićeva.

Dodaje da bankarski službenici, naročito u filijalama banaka, ne znaju da objasne klijentima zašto određena trasakcija košta toliko i zbog čega je povećana. Uglavnom se njihovo objašnjenje svede na, kako kaže, da je „to stiglo iz centrale“.

–Takvo ponašanje prema klijentima, odnosno potrošačima je zaista neprimjereno. Smatram da bi regulatorno tijelo trebalo da donese nekakav akt kojim bi bilo definisano transparentnije poslovanje banaka , poručuje Marićeva.

Ekonomisti objašnjavaju da ne postoji pravilo po kojem banke određuju koliko će naplaćivati provizije i naknade od klijenata.

Kada su u lošijoj situaciji sa kvalitetom kredita, banke onda povećavaju cijenu svih nekamatnih usluga. Tu spadaju troškovi vođenja tekućih računa, provizije za plaćanje računa i ostalo. Građani, odnosno klijenti prilično su nezainteresovani da saznaju zbog čega plaćaju tolike provizije u bankama i da su rijetki oni koji se prvo raspitaju gdje će da prođu najjeftinije.

Naknada za vođenje računa

Najjeftinija mesečna naknada za vođenje tekućeg računa u Srpskoj je 1,80 maraka. Najskuplja je 5,5 maraka i u tu još uračunat e-banking i SMS usluga. Dakle, banka svake godine za vođenje jednog tekućeg računa uzima od 21,6 do čak 66 maraka. Provizija za plaćanje računa u prosjeku košta 0,80 maraka.
Facebook Twitter Print