Komentari i analize
KOMENTAR Zašto Radončić ne nudi rješenja?
23.3.2017 14:36 | Indikator.ba
Piše: Hamid Deronjić

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, još jednom je, gostujući u emisiji "Telering" na RTRS-u, sve političke probleme u državi odgurnuo od sebe i svoje vladajuće stranke. Potvrđujući komfornu poziciju vlasti bez odgovornosti, on je ponovio staru priču: "Neka se dogovore HDZ i SDA mi ćemo to podržati".
Ako se i prihvati da nema krivice SBB-a za aktulenu krizu vlasti i podsjeti da je njegovom zaslugom kriza s početka mandata vladajuće koalicije prevaziđena, ostaje pitanje zašto SBB čeka na dogovor SDA i HDZ-a, zašto sam ne ponudi prijedloge rješenja krupnih političkih problema? Ako se za opoziciju koja kritikuje a ne nudi rješenja kaže da nije konstruktivna opozicija, onda se mora prihvatiti i da vladajuća stranka koja kritikuje vlast (najjačeg kolalicionog partnera-kičmu vlasti) a ne nudi alternative nije konstruktivna vlast. A to za sobom nosi, valjda, i nekakvu odgovornost, ako ne prema koalicionim partnerima, onda barem prema građanima.
Brojne su "vruće političke teme" na kojima bi SBB mogao dokazati, a ne samo pričati, da "pojedinci "ispod stola" žele posvađati Bošnjake s Hrvatima i Srbima i napraviti fildžan-državicu u kojoj će vladati". Ako Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, prečesto optuživan za popustljivost prema HDZ-u, ne može naći zajedničku riječ sa "legitimnim predstavnicima" hrvatskog naroda, zašto Radončić ne izađe sa, recimo, usaglašenim prijedlogom izmjena Izbornog zakona sa HDZ-om i ponudi ga koalicionim partnerima i javnosti? S obzirom na dobre odnose sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, to bi mu sigurno bilo lakše nego Izetbegoviću. Takav usaglašen stav sa vodećom hrvatskom strankom otkrio bi, uz ostalo, zašto se konkretno zalaže SBB, koja je razlika između njegovog prijedloga i stajališta SDA. Prijedlog bi bio vrijedan čak i kao pokušaj. I da ne prođe u Parlamentu, konačno bi smo saznali u čemu su to saglasni SBB i HDZ, a nije SDA.
Jasno je iz tekstova novinara Radončića, još od 93. godine, da se predsjednik SBB-a zalaže za cjelovitu Bosnu ali bi jedna ozbiljna inicijativa za, na primjer, rješenje pitanja izbora u Mostaru mogla više od milion riječi pokazati da li se Izetbegović zaista zalaže za "sultanat".
Radončić bi tako, ne čekajući naredne izbore, matirao SDA i označio tu stranku i njenog lidera glavnim kočničarima napretka i izvora sukoba i svađa sa Srbima i Hrvatima. Možda bi se na taj način potvrdilo da nije problem u Čoviću i Hrvatskom narodnom saboru, u trećoj izbornoj jedinici, u federalizaciji Federacije, nego u Izetbegoviću i njegovom unitarizmu, kako se prigovara sa hrvatske i srpske stane, i fildžan-državi, što se spočitava sa bošnjačke strane.
Zaista je čudno da Radončić i SBB ne koriste priliku koja im se ukazala.
Facebook Twitter Print