Komentari i analize
ANALIZA: Vrijedi li Sarajevo-osiguranje 2,5 puta kao VGT osiguranje?
24.3.2017 07:17 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić

Vlada Federecije BiH odlučila se za prodaju državnog kapitala u Sarajevo osiguranju neposrednom pogodbom nakon što prethodna dva pokušaja prodaje putem berze, te metod prikupljanja neobavezujućih nisu dali rezultat.

Kako je navedeno u saopćenju iz Vlade, kriteriji po kojima će se bodovati ponude su cijena, poslovni potencijal ponuđača, te prisutnost na tržištu osiguranja, strategija razvoja i poslovni potencijal ponuđača.

Nova Vladina odluka o prodaji Sarajevo-osiguranja uslijedila je nakon što je Sarajevo-osiguranje prošlo kroz postupak restrukturiranja, ali i nakon što se na tržištu dogodila prodaja VGT osiguranja Visoko austrijskom vlasniku Grawe osiguranja.
Upravo ova kupoprodaja nameće se kao povod za razmišljanja o cijeni Sarajevo-osiguranja koja je bila i najveći kamen spoticanja prilikom prethodnih pokušaja prodaje.

Za podsjećanje, prvo je Vlada FBiH dala na prodaju svojih 2.108.469 dionica putem berze po cijeni od 12,99 KM za što je očekivala da će istržiti 27,39 miliona KM. Potom je cijena dionice spuštena na 10,39 KM, a Vladin udio je prema toj ponudi vrijedio 21,9 miliona KM.
No, ove cijene pokazale su se previsokim, a nije prošao ni naredni pokušaj prikupljanja neobavezujućih ponuda.
Prema izjavama premijera FBiH Fadila Novalića koje je davao medijima, bile su dvije neobavezujuće ponude, ali je na kraju preostali zagrijani kupac, koji je nudio 15 miliona KM, odustao.
U međuvremenu Sarajevo- osiguranje je prošlo proces organizacionog restrukturiranja koji je rezultirao smanjenjem broja podružnica, smanjenjem broja uposlenika kroz proces prirodnog odliva radnika te kresanjem troškova.
Rezultate ovih učinaka nismo još imali prilike vidjeti kroz finansijski izvještaj Sarajevo-osiguranja za 2016. godinu, ali podaci Agencije za osiguranje BiH govore da je Sarajevo osiguranje imalo u prošloj godini 54,85 mil. KM zaračunate premije što predstavlja pad od 9 posto u odnosu na godinu ranije.
Društvo se u segementu isplate šteta probilo na prvo mjesto sa ukupnim iznosom isplaćenih šteta od 31,3 miliona KM.

Prilikom poređenja poslovanja Sarajevo osiguranja i VGT osiguranja radi mogućeg poređenja cijena, vidljivo je da u ključni indikatori u slučaju Sarajevo-osiguranja značajno bolji, najčešće više nego dvostruko. Nabrojat ćemo samo neke iako je za kvalitetnu procjenu potrebna podrobnija i sveobuhtnija analiza.
I dok je tržišni udio VGT osiguranja na nivou BiH 4,0 posto, udio Sarajevo osiguranja je 8,65 posto.
Ako posmatramo finansijske izvještaje za 2015. godinu, zaračnuata premija Sarajevo osiguranja iznosila je 60,3 mil. KM, a dobit nešto više od 450 hiljada KM, dok je VGT imalo 23,2 mil. KM premije a dobit od 60 hiljada KM.
Kapital i rezerve Sarajevo-osiguranja iznose 36,8 mil. KM , a VGT osiguranja 9,4 miliona KM.
Sarajevo osiguranje ima materijalnu imovinu (zemljišta, građevinski objekti, oprema…) u vrijednosti 34,3 mil. KM, a VGT osiguranje 5,0 miliona KM.

U slučaju prodaje VGT osiguranja austrijski Grazer Wechelseitige Versicherung platio je za 87,6 posto udjela 17,8 miliona KM.
Kako bismo imali koliko-toliko uporedive cifre, izračunali smo koliko bi iznosila prodaja istovjetnog, 87,6-postotnog udjela, u Sarajevo osiguranju.
Sarajevo osiguranje ima 4.634.633 dionica, a 87,6 posto iznosi 4.059.938 dionica. Množenjem ovog broja dionica sa prvobitnom cijenom ponuđenom na berzi od 12,99 KM dolazimo do cifre od 52,73 mil. KM.
U slučaju spuštene cijene od 10,39 KM koja je ponuđena na drugoj aukciji, 87,6 posto udjela u Sarajevo osiguranju koštalo bi 42,18 mil. KM

Pitanje koje se postavlja jeste da li, na osnovu svega iznesenog, Sarajevo osiguranje vrijedi 3 puta više nego VGT osiguranje, koliko je otprilike u slučaju prvobitne cijene od 12,99 KM po dionici ili više od 2,5 puta, koliko je u slučaju spuštene cijene od 10,39 KM po dionici? Ili niže i od toga, budući da je u neobavezujućim ponudama u igri bila i niža cijena?

Umjesto zaključka, ostavljamo čitaocu da sam prosudi.

Ipak, kada je u pitanju neposredna pogodba, kako je i navedeno u Vladinoj odluci, osim ponuđene cijene i finansijskih pokazatelja odlučivat će i neki drugi parametri, ali naravno presudno će biti koliko će prodavač biti spreman da "popusti" u prihvaćanju ponuda.
Facebook Twitter Print