Politika i društvo
Austrija naljutila susjede zbog manjeg dječijeg doplatka za strane radnike
18.4.2017 06:03 | Indikator.ba
Austrijska vlada je pred usvajanjem prijedloga da se iznos dječjeg doplatka stranim radnicima u Austriji snizi na nivo troškova života zemalja iz kojih dolaze.
Slovenija bi ovim izgubila oko pet miliona eura, a Mađarska je Austriji zaprijetila ekonomskim sankcijama, izvijestila je RTV Slovenije.

Mjesečni prosjek dječijeg dodatka za slovensku djecu prema podacima iz 2015. godine je 114 eura, a za austrijsku djecu 150 eura. Riječ je o fiksnom iznosu koji je nezavisan od plaće.

Austrija je u Bruxellesu pokušala isposlovati smanjenje dječjeg doplatka, ali je Evropska komisija prijedlog sasjekla u korijenu uz obrazloženje da svi treba da imaju ista prava. Austrijska vlada nije sretna i priprema novi napad na prava stranih radnika.

Procjenjuje se da bi smanjenjem doplatka Austrija uštedjela oko 100 miliona eura. Najviše štete pretrpjeli bi mađarski radnici, oko 30 miliona eura.
Mađarski premijer Viktor Orban je već protestovao i najavio borbu za dječji doplatak na evropskom nivou. Slovenski radnici takođe kažu da će razmotriti da li će više raditi u Austriji.
Facebook Twitter Print