Život i umjetnost
Bangkok, svjetska prijestonica ulične hrane, zabranjuje uličnu hranu
20.4.2017 06:11 | Indikator.ba
Samo mjesec dana nakon što je CNN drugu godinu zaredom Bangkok izabrao za najbolje svjetsko odredište za uličnu hranu, gradska uprava je najavila veliku čistku, u kojoj će do kraja godine povući sve ulične prodavače.

Gradske vlasti vjeruju da će tim, među turistima ne baš popularnim, potezom poboljšati sigurnost i čistoću u tajlandskom glavnom gradu. Uredba se odnosi na svih 50 gradskih četvrti, uključujući i poznate četvrti Jaovarat (kineska) i Kaosan Road. Vlasti kažu da hiljade uličnih štandova zagađuju ulice, uzrokujući haos i zatvaranje pločnika.

Odluka je ne samo pljuvanje u lice CNN-ovoj ljestvici, nego je i u oštroj suprotnosti sa tajlandskom turističkom kampanjom iz 2015., u kojoj je tako silno opjevana tajlandska ulična hrana, od prženih rezanaca pad tai do ribljih juha tom jam.

U Tajlandu ulična hrana nije samo izvor prihoda, koji zapošljava hiljade ljudi, nego i dio kulture i velika (i jeftina) turistička atrakcija. "Ako uklone prodavače, to će utjecati na poslovanje i na šarm Kaosana", rekao je za AFP Sanga Ruangvatanaku, predsjednik Udruge privrednika u turizmu Kaosan Road, gdje ima oko 200 uličnih štandova.
Kako naglašava AFP, štandovi s uličnom hranom premošćavaju socio-ekonomske podjele, jer svi - od poslovnih ljudi i turista do prodavača i taksista - od zore do kasno u noć sjede na malim plastičnim stolicama i ispijaju juhe ili grickaju svinjske ražnjiće.

"Ako želite očistiti grad od svih prodavača, to je kao da pokušavate očistiti i izrbisati našu kulturu", žalio se Suvanapak Civan, koji radi za bangkošku putničku agenciju.

Otkako je 2014. u Tajlandu na vlasti preuzela vojna hunta, pokušava potisnuti široko rasprostranjenu prostituciju te udariti po uličnim štandovima s ​​piratskim DVD-ima i viagrom, kao i drugim neformalnim kafićima i trgovinama, koje godinama, zahvaljujući korupciji, neučinkovitim organima reda i prazninama u zakonu, zaobilaze Uredbu.
Facebook Twitter Print