Ekonomija
Mogu li viškovi malina iz BiH na tržište Azerbejdžana?
20.4.2017 09:13 | Indikator.ba
Na današnjem sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH razgovarano je o mogućnosti izvozu malina u Azerbejdžan, pogotovo zaliha koje se trenutno nalaze u hladnjačama u FBiH.

Zbog pad potražnje na svjetskom tržištu, te porasta proizvodnje u zemljama ključnim proizvođačima smanjen je izvoz malina zbog čega se u hladnjačama nalaze hiljade tona ovog voća.

Gulyev je podsjetio da je Azerbejdžan uložio značajna sredstva u fabriku za proizvodnju pomfrita Srebreničanka, u kojoj radi 35 osoba. Naveo je i da je do sada uloženo 10 miliona eura u tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju, a ukupni iznos ove investicije je 40 miliona eura. Planirano je da u ovoj tvornici posao dobije 300 radnika.

Razmatrane su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, budući da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira. Također, prezentirani su i drugi projekti ulaganja u poljoprivredni sektor.

Ministar Dedić je naglasio da su dosadašnje investicije Azerbejdžana od velikog značaja za domaći poljoprivredni sektor te je izrazio nadu da će sličnih investicija biti i više u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.
Facebook Twitter Print