Kompanije i tržišta
Gref: Sberbank spreman otpisati 50% Agrokorovog duga
20.4.2017 17:07 | Indikator.ba
Predsjednik Uprave Sberbanke, Herman Gref kazao je danas novinarima Bloomberga u Moskvi da bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 % Agrokorovog duga, objavila je globalna agencija za svoje pretplatnike.

U prijevodu, to znači da je Sberbank spreman otpisati čak polovinu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura. Ruske banke Sberbank i VTB banka, posudile su Agrokoru ukupno oko 1,5 milijardi eura.
Rusi nisu htjeli sudjelovati u najnovijem finansiranju Agrokora u okviru Lex Agrokora, nezadovoljni time što u zaštićena potraživanja nije ušao njihov nedavni interventni kredit iz februara u visini 100 miliona eura, izvještva Index.hr.
Ranije, Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-porodiciTodorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga.

Prije dvije sedmice, Sberbank je priopćio kako je "banka stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac".

Neto dobit ruskog Sberbanka u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 155 milijardi rubalja ili 2,6 milijardi eura, što je 54 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je dobit iznosila 100,4 milijarde rubalja ili 1,6 milijardi eura.
Facebook Twitter Print