Kompanije i tržišta
Nova "inovacija" Amazona: Plaća ovisi od zdravlja zaposlenika
21.4.2017 07:12 | Indikator.ba
Amazon je ponovo izazvao nezadovoljstvo zaposlenih uvođenjem kontroverzne prakse nagrađivanja prisutnosti zaposlenika u njemačkim trgovinama.

Njemački zakon dopušta radnicima da primaju punu plaću, čak i za vrijeme bolovanja, a liječničko uvjerenje trebaju podnijeti tek nakon tri dana odsustva. To očito nije mirisalo američkom internetskom divu, koji doma koristi drugačiju praksu, pa je problem odlučio riješiti na nekonvencionalan način. Zaposlenim u nekim njemačkim trgovinama počeo je isplaćivati posebne nagrade između 6 i 10 posto mjesečne plaće, ako imaju manji broj bolovanja.
Takve nagrade se na prvi pogled ne čini spornim, ali trik je u tome što se ne odnose samo na odsustvo pojedinca, nego cijelog kolektiva.

U preduzeću su odluku opravdavali željom da na radnim mjestima potaknu kulturu pažnje na dobrobit i sigurnost zaposlenika. Oni kažu da žele mjerom smanjiti broj ozljeda, posebno onih koji mogu nastati iz nemarnog odnosa prema sigurnosti zaposlenika i nesreća koje iz toga proizilaze.

Predstavnici Sindikata radnika u mjeri prije svega vide pokušaj stvaranja negativne atmosfere među zaposlenima, koji će zbog želje za višim bonusima pritiskati zaposlenike da dolaze na posao čak i kada su bolesni.

Sindikati se zbog toga ovoj neobičnoj praksi u potpunosti protive, a moguće je da će tražiti zaštitu na sudu.

U Amazonovim trgovinama u Njemačkoj radi oko 12 hiljada ljudi.
Facebook Twitter Print