Kompanije i tržišta
Tvornica cementa Kakanj pustila u pogon nove filtere
21.4.2017 15:57 | Indikator.ba
U povodu Dana planete Zemlje, danas je u Tvornici cementa Kakanj upriličeno zvanično puštanje u rad novih vrećastih filtera na pogonu mljevenja cementa što je investicijski projekat vrijedan skoro dva miliona konvertibilnih maraka. Uz podršku i prisustvo velikog broja radnika i zaposlenih koji su učestvovali na projektu, filtere su zvanično pustili u rad članovi Uprave TCK, Zehra Obralija i Izudin Neimarlija.

Budući da su se vrećasti otprašivači, koji su u Tvornici cementa Kakanj instalirani na glavni dimnjak još u prvom krugu investicija, odmah nakon privatizacije pokazali visoko učinkovitim, o čemu svjedoče redovni izvještaji o emisijama prašina sa glavnog dimnjaka koje su znatno ispod zakonski propisanog minimuma, rukovodstvo ove kompanije odlučilo je istu tehnologiju primijeniti i na mlinove cementa koji su do sada radili sa elektro filterima.

"Mlinovi cementa su završni korak u procesu proizvodnje cementa. Predstavljaju najveće potrošače električne energije u proizvodnom procesu i mogu biti značajan izvor prašine. S ciljem dobre optimizacije proizvodnog procesa bilo je neophodno uraditi veće zahvate na modifikaciji postrojenja“, kazao je Emir Husika, rukovodilac odjeljenja za proizvodnju i otpremu cementa i vođa ovog investicijskog projekta.

Projekat je obuhvatio modifikaciju starih (elektrostatičkih) filtera u vrećaste filtere koji se ubrajaju u najbolje raspoložive tehnologije današnjice.

"U potpunosti smo posvećeni stalnom unapređenju zaštite okoliša u našem proizvodnom procesu i investiranju u najbolje dostupne tehnologije kako bi naš uticaj na okoliš sveli na najmanji mogući minimum, i na tim principima temelji se naše kompletno poslovanje“, kazao je Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Tvornice cementa Kakanj.

Tvornica cementa Kakanj je od 2000. godine do danas uložila više od 200 miliona KM u rekonstrukciju i unapređenje pogona i proizvodnje, te širenje djelatnosti na proizvodnju betona.
Kontinuirano radi na daljnjim planovima ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti zaposlenika i lokalne zajednice.
Facebook Twitter Print