Menadžment
Kupoprodaja VGT osiguranja najbolji poslovni potez
27.4.2017 06:08 | Indikator.ba
Prodaja visočkog VGT osiguranja najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom marta ove godine po ocjeni portala Indikator.ba koji već pet godina analizira i rangira poslovne odluke u BiH, regiji, Evropi i svijetu.
Za 17,8 miliona KM vlasnik ove osiguravajuće kuće postao je internacionalni osiguravajući koncern GRAWE osiguranje.
VGT osiguranje je stopostotni visočki proizvod nastao nakon okončanja agresije na BiH a njegova prodaja smatra se među najboljim poslovima koje su visočki biznismeni sklopili u posljednjih dvadesetak godina. Ovim preuzimanjem GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo se pozicioniralo u sam vrh osiguravajućih društava u BiH i sa zbirom obračunatih premija od gotovo 58 miliona KM rangirano je odmah iza vodećeg Uniqa osiguranja.
Buući da ima podružnicu i u Republici Srpskoj, Grawe se na ovaj način pozicioniralo kao najveća osiguravateljska grupacija u zemlji.

Drugo mjesto na ljestvici najboljih poslovnih poteza u martu 2017.godine pripalo je kompaniji Hifa-Oil jer je kupovinom Terminala Željezare Zenica postala vlasnik najvećeg privatnog terminala u BiH čime je znatno poboljšala svoju tržišnu poziciju. Pritom posebno ohrabruje spremnost novog vlasnika da brzim investiranjem ovaj zapušteni objekat dovede u rang reprezentativnih i po evropskim kriterijima organizovanih terminala.

Među tri najbolja poslovna poteza u martu Indikator.ba svrstao je i odluku Seada Džafića vlasnika Unis Tok-a iz Kalesije (inače načelnik ove opštine) da za 13,9 miliona KM kupi tuzlansku Livnicu jednu od onih kompanija čiji su radnici mjesecima protestovali jer su ostali bez posla, zarađenih plata i uplaćenih doprinosa.
Analitičari ovog portala za najbolji poslovni potez u regiji u trećem mjesecu ove godione izabrali su odluku privrednih komora zapadnog Balkana da veoma brzo evidenbtiraju barijere u međusobnoj trgovini a vladama tih zemalja preporučili njihovo otklanjanje kako bi bili poboljšani uslove poslovanja.

Za najbolji poslovni potez u regiji konkurisali su Vlada Crne Gore nakon što je sa kompanijom Energean Oil&Gas potpisala ugovor o koncesiji i početku istraživanja nafte u ovoj zemlji, te odličan nastup društva Stanić Beverages Hrvatska na najvećem i najuticajnijem sajmu prehrane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Time je, uz ostalo, kompanija obezbijedila snažno širenje brenda Juicy sokova na Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Za izbor najboljeg poslovnog poteza u 2017. godini u Evropi nominovana je odluka grupe francuskih proizvođača automobila PSA da od General Motorsa za 2,2 milijarde euro kupi njemačkog Opela. Time PSA dinamizira automobilsku industriju i postaje drugi evropski proizvođač putničkih vozila odmah iza Volkswagena.

Među poslovnim odlukama u ostatku svijeta nominovano je Intelovo preuzimanje izraelske kompanije Mobileye za 15,3 milijarde američkih dolara što će rezultirati ubrzanim prihvatanjem naprednih tehnoloških rješenja u automobilskom sektoru na sasvim novoj platformi kao osnovi produkcije samovozećih automobila u budućnosti.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print