Život i umjetnost
Za posmatranje gorila u Ruandi treba platiti gotovo 1.400 eura
10.5.2017 05:23 | Indikator.ba
Vlasti u afričkoj zemlji Ruandi su prije nekoliko dana odlučile drastično povećati cijene ulaznica u Nacionalni park, gdje posjetitelji osim obilaska parka mogu posmatrati planinske gorile.

Prije promjene cijena stranci su za ulazak u park morali platiti 686 eura (750 dolara), dok su Ruandci plaćali samo 33 eura. Sada i turisti i lokalno stanovništvo za ulaznicu moraju izdvojiti 1.372 eura (1.500 dolara).

Sa novim cijenama također su predstavili novi paket za one turiste koji žele vidjeti cijelu porodicu gorila - za to treba izdvojiti nešto manje od 14 hiljada eura, a pritom će dobiti ekskluzivne vodiče.

Turisti, koji osim razgledavanja planinskih gorila posjete Nacionalni park Nyungwe ili Akagera najmanje tri dana dobit će 30 posto popusta, a 15 posto popusta odobrava se onima koji su u područje došli da prisustvuju raznim konferencijama i budu željeli, kao dio ovog putovanja, posmatrati planinske gorile.

Cijene u Ruandi su podigli jer žele poboljšati zaštitu parka i doprinijeti razvoju zajednica koje žive u neposrednoj blizini. Domaćini će primati novca više nego ikada prije, te će brinuti za realizaciju projekata poput izgradnje bolnica, škola, poslovnih centara i brige za čistu vodu.

Planinske gorile su ugrožena vrsta, a u svijetu ih živi oko 880.
Facebook Twitter Print