TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Bh. kompanije požnjele veliki broj medalja na Novosadskom sajmu
11.5.2017 05:33 | Indikator.ba
Proizvodi i kompanije iz Bosne i Hercegovine požnjeli su veliki broj medalja na ovogodišnjem 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu na kojem je naša zemlja u svojstvu partnera.

Komisija Novosadskog sajma bosanskohercegovačke proizvode nagradila je priznanjima kao što su Zlatna, Srebrena i Bronzana medalja, Velika Zlatna medalja, Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma, te plaketama i poveljama Novosadskog sajma za kvalitet proizvoda.

Među nagrađenim kompanijama su i kompanije izlagači na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine, ali i značajan broj drugih kompanija i zanatskih proizvođača.

Velike šampionske pehare dobila su preduzeća STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o. za visok kvalitet šećera od šećerne trske i BIMAL d.d., Brčko za visok kvalitet jestivih rafinisanih ulja suncokreta i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Povelju Novosadskog sajma za kvalitet dobila je VITINKA a.d. Kozluk za vrhunski kvalitet ocijenjenih proizvoda.

Takođe Vitinka je šampion kvaliteta grupe proizvoda za gazirano osvježavajuće piće EXOTIC KRUŠKA.

Šampion u svojoj kategoriji je mljekara KUPRES MILCH d.o.o. koja je nagrađena za kupreški polutvrdi punomasni sir, a veliku zlatnu medalju dobila je Mljekara “EKO SIR PUĐA” - Livno za livanjski sir.

MLJEKARA “PAĐENI” d.o.o. - Bileća požnjela je pet priznanja za proizvode: jogurt sa min. 2,8% m.m. (zlatna medalja), pavlaka sa min. 12% m.m. (šampion), surutka (bronzana medalja), kiselo mleko sa min. 3,2% m.m (zlatna medalja),sir iz mješine (velika zlatna medalja).

Mljekara ZLATNI BOR d.o.o. Foča nagrađena je za zlatni sir (velika zlatna medalja), a ZZ LIVAČ - Aleksandrovac dobila je zlatnu medalju za originalni sir trapist “Marija Zvijezda” i veliku zlatnu medalju za trapist sir "La Trappe".

„BODAXCO IMPEX” DOO, Bijeljina nagrađen je dvjema zlatnim medaljama za hljeb vodeničar 600 g i pecivo „Mama mia“ 70 g.
ŽITOPEK, Banja Luka pokupio je čak 10 priznanja za svoje hljebove među kojima su i velike zlatne i zlatne medalje.

PEKARA BAKAL, Banja Luka, dobila je zlatne medalje za hljeb bijeli posavac 600 g i hljeb crni 600 g, a priznanja za dvije vrste hljeba dobila je i pekara Grabovac - Pekara Sunce d.o.o. Srbac.

Žitoprodukt 2012 doo nagrađen je sa šest medalja za svoja pšenična i raževa brašna.
U kategoriji vina, Vinarija Jungić d.o.o. Čelinac okitila se sa šest priznanja, među kojima je i šampionsko za Cabernet Sauvignon barrique, crveno vino, berba 2012. g.

Veći broj domaćih destilarija i individualnih proizvođača nagrađen je za kvalitet svojih alkoholnih pića, dok je JU Poljoprivredna škola, Banja Luka nagrađena priznanjem šampiona kvalitet grupe proizvoda za sok od jabuke i kisele krastavce kornišon.

Na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije i Privredne komore Republike Srpske, svoje proizvode i usluge predstavlja 28 kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA