Život i umjetnost
Za istoriju: Prvi put kompletno ženska posada u avionu Air Serbia
11.5.2017 06:23 | Indikator.ba
Putnici koji su u srijedu u 17.05 odletjeli iz Beograda za Pariz imali su posebnu čast da ih do Grada svjetlosti odvedu dvije dame!

"Air Serbia" je prvi put u istoriji oformila potpuno žensku posadu na čelu sa kapetanom Vesnom Aleksić, koja je upravljala "Airbusom A320".
Kao kopilot u kabini je bila njena koleginica Mirjana Stojilković, dok su goste dočekale i poslužile stjuardese Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević, izvijestio je Blic.

Vesna i Mirjana kažu da je pilotska kabina kancelarija sa najljepšim pogledom, a onaj na Ajfelovu kulu je ipak poseban. Pred ovim timom juče je bila velika odgovornost, ali dame nisu imale tremu. Iza njih je na hiljade sati letenja, pa nije bilo razloga za brigu.
- Letim kao kapetan od 2014. godine, ali ovo mi je prvi put u potpuno ženskom kokpitu - rekla je Vesna Aleksić. - Izuzetno mi je drago što letim sa mojom koleginicom Mirjanom i što na neki način danas ovdje u "Air Serbiji" pišemo istoriju.

O ženama u saobraćaju ima mnogo predrasuda, pa i sumnji u to da li dama može jednako uspješno da pilotira avionom. Vesna, međutim, smatra da tu nema dileme i da su žene jednako dobri vozači i piloti kao i kolege suprotnog pola. A, kako kaže, ni putnici nemaju zamjerke.

U "Air Serbiji" do prije četiri godine nije pilotirala nijedna žena, a danas ih ima šest.
- Nas dvije smo na "Airbusu", koleginica Ivana Milojević je na avionu tipa ATR - ispričala je Vesna Aleksić. " Još jedna koleginica je angažovana na "Boingu 737, a na istom avionu su nam se pridružile još dvije djevojke".
Facebook Twitter Print