Politika i društvo
Rusija traži od BiH isplatu ratnog duga za gas
16.5.2017 11:18 | Indikator.ba
Vlada Ruske Federacije zatražila je od zvaničnih institucija BiH da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara, piše Dnevni avaz.

Riječ je o dugovanjima nastalim prema ruskom “Gazpromu” za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.

U Moskvi će danas tim povodom biti održan sastanak predstavnika ruske Vlade i Ministarstva finansija i Ministarstva spoljne politike i ekonomskih odnosa BiH, kako bi našli zajedničko rješenje.
Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacije BiH vratila je svega 5,9 miliona KM, piše list.
Kompanija “Gas-Res” iz Banje Luke nedavno je sa kompanijom “Gazprom” potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH.

Prije nekoliko godina parafiran je sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri po polovinu duga, ali sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini RS-a.

Ovaj zahtjev ruske strane došao je nakon dogovora o isplati klirinškog duga BiH u iznosu od 125,1 milion dolara, a riječ je o obavezama bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom.

Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije riješila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji “BH gas”, te u Ministarstvu inostranih poslova BiH.
Facebook Twitter Print