Ekonomija
Analiza u Sloveniji: Nema razlike među proizvodima za istočna i zapadna tržišta
17.5.2017 06:18 | Indikator.ba
Među proizvodima namijenjenim za istočna i zapadna tržišta nema značajnijih razlika, ustanovila je Slovenska uprava za sigurnost hrane.

Uprava je analizirala 22 proizvoda odvojeno namijenjena za istočna i zapadna tržišta na temelju informacija od nadležnih tijela drugih država članica Evropske unije (Slovačka, Mađarska), iz kojih se može zaključiti o različitoj kvaliteti proizvoda namijenjenih za zapadne i istočne zemlje, izvijestio je RTV Slovenije.

Analizirani su proizvodi kao grickalice, čokoladni namazi, čokolade, vafli, peciva, bomboni, te instant pripravci za preremu kakaa.

Ukupna procjena rezultata pokazuje da među proizvodima proizvedenim na zapadna tržišta, te proizvodima za istočna tržišta ne postoje značajna odstupanja između deklarirane vrijednosti i izmjerene vrijednosti hranjivih tvari, odnosno da su izmjerene vrijednosti pojedinih hranjivih tvari u okviru dopuštenih tolerantnih odstupanja.

Na temelju izmjerenih vrijednosti zabilježena su dopuštena tolerantna odstupanja kod tri proizvoda, a to su slani snack proizvodi za zapadno tržište, u kojem je sadržaj soli manji od deklarirane vrijednosti. Isto vrijedi i za integralni keks namijenjen zapadnim tržištima, gdje je sadržaj prehrambenih vlakana viši od deklariranog, i instant kakao, namijenjen zapadnim tržištima, gdje je izmjeren niži sadržaj kakaa od deklariranog.
Facebook Twitter Print