Tržište kapitala
Suspenzija trgovine na SASE za kompanije koje nisu dostavile izvještaje
17.5.2017 13:14 | Indikator.ba
Sarajevska berza - burza će počev od utorka, 23.05.2017. godine privremeno suspendovati trgovinu dionicama emitenata koji nisu dostavili godišnje izvještaje o poslovanju u formi i na način propisan zakonskim i podzakonskim aktima FBiH, saopćeno je iz Berze.

Suspenzija će trajati do dostave nedostajućeg izvještaja, odnosno do maksimalnog roka od 15 dana tj. zaključno sa 06.06.2017. godine. Dionice emitenata koji ni nakon ovog roka ne dostave godišnji izvještaj bit će presegmentirane na subsegment Slobodnog tržišta ST-3, koji je rezervisan za netransparentna dionička društva.

SASE je odluku o suspenziji donijela kao mjeru zaštite investitora od ulaganja u dionice emitenata koji ne poštuju svoje zakonske obaveze u pogledu izvještavanja, nakon što je dana 08.09.2016. godine emitentima uputila upozorenje o neophodnosti dostave izvještaja u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira kao i Pravilnikom o objavljivanju informacija i izvještavanju na tržištu vrijednosnih papira.

Za opomenute kompanije koje do ponedjeljka, 22.05.2017. godine dostave nedostajuće izvještaje, mjera suspenzije neće biti sprovedena.

Odluka o privremenoj suspenziji se odnosi na:

Duhan d.d. Gradačac
GP Put d.d. Sarajevo
Hepok d.d. Mostar
Medikomerc d.d. Sarajevo
Pivara Tuzla d.d. Tuzla
TEO d.d. Sarajevo
Turist Best d.d. Konjic
Velepromet-Zenica d.d. Zenica
JP HT d.d. Mostar
Facebook Twitter Print