Ekonomija
Analiza HNB-a: Kriza Agrokora povećava strukturne ranjivosti hrvatske ekonomije
18.5.2017 05:06 | Indikator.ba
Strukturne ranjivosti hrvatske ekonomije povećane su zbog krize najveće privatne tvrtke Agrokor u zemlji, navodi Hrvatska narodna banka.

Još neizvjestan ishod procesa restrukturiranja Agrokora predstavlja rizik za solventnost i likvidnost u nefinansijskom sektoru koji bi se mogao preliti i povećati osjetljivost bankarskog sektora, ukazuju analitičari HNB-a u najnovijem godišnjem finansijskom izvještaju o finansijskoj stabilnosti.

Analitičari kažu kako bi proces restrukturiranja mogao imati i pozitivne učinke, smanjenjem novčanih odljeva koje plaćaju hrvatski subjekti.

"Osim toga, pretvaranje duga u vlasničke udjele moglo bi dovesti do smanjenja inostranog duga, a restrukturiranje i otvaranje tvrtki Agrokora na rastućim tržištima moglo bi potaknuti profitabilnost i izvoz u srednjoročnom razdoblju te dovesti do mogućeg povećanja direktnih stranih ulaganja u proizvodnim kapacitetima", objašnjavaju analitičari.

Oni, međutim, upozoravaju da je preduvjet takvog scenarija uspješan završetak nedavno pokrenutog procesa restrukturiranja.

Što se tiče banaka, centralna banka navodi da prema rezultatima testiranja otpornosti na stres, hrvatske banke mogu izdržati malo vjerovatne ali moguće šokove u slučaju značajnih otpisa Agrokor grupi.

Analitičari zaključuju da u slučaju da restrukturiranje Agrokora bude pravilno izvedeno, uzimajući u obzir multiplikativne efekte unutar lanca dobavljača i procjenu tržišnog rizika, hrvatski BDP trebao bi nastaviti svoj solidan rast od prošle godine na 2,8% u 2017., a 3,0% u 2018.

EBRD je podigao prognozu za hrvatski ekonomski rast u 2017. na 2,9 posto ranije ovog mjeseca s 2,0 posto projiciranog u novembru. Međutim, zajmodavac je upozorio da bi kratkoročni izgledi mogli negativno uticati potencijalnim prelijevanjima finansijskih poteškoća u Agrokoru, čiji je dug blizu 15% BDP-a.
Facebook Twitter Print