Kompanije i tržišta
Od Ljubije ne odustaju ni Izraelci ni ArcelorMittal
18.5.2017 17:21 | Indikator.ba
"ArcelorMittal" saopštio je danas da očekuje detaljne instrukcije za sljedeću fazu u procesu prodaje Rudnika željezne rude RŽR "Ljubija", dok su iz Izrael investment grupe poručili da neće odustati od kupovine državnog paketa ove kompanije.

- Čvrsto vjerujemo da je ponuda naše kompanije za sticanje prava na udio u kapitalu RŽR jedina održiva i ostvariva opcija koja bi obezbijedila dugoročnu budućnost za rudarsku industriju na području Prijedora - navodi se u saopštenju ArcelorMittal.

Kompanija je pozdravila ishod jučerašnjeg glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske i saopštila da "obavezujuća odluka" parlamenta kojom se kompaniji "Izrael investment grupa" ne dodjeljuje državni kapital u RŽR "Ljubija" predstavlja korak napred u pravom smjeru.
- Budući većinski vlasnik RŽR mora imati neophodnu ekspertizu u rudarskoj industriji da bi mogao da upravlja rudnikom Ljubija, kao i sposobnost da garantuje komercijalno tržište za rudu koja se proizvodi u tom rudniku - navodi se u saopštenju.

Direktor "Izrael investment grupe" Evgenij Zotov rekao je da ova kompanija neće odustati od kupovine državnog paketa akcija u RŽR "Ljubija", uprkos tome što Narodna skupština Republike Srpske nije dala saglasnost na odluku Vlade o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala tog akcionarskog društva "Izrael investment grupi" za 92 miliona KM.
- U narednom periodu procijenićemo nekoliko opcija i odlučiti o sljedećim koracima. Uložili smo puno vremena i energije u ovaj posao i nećemo tako lako odustati - poručio je Zotov.

Narodna skupština Republike Srpske juče nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.
Za prodaju akcija "Ljubije" glasalo je 39 poslanika, protiv 34, dok je udržano bilo sedam poslanika.

Kompanija "Izrael investment grupa" ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" dostavila ponudu od 92 miliona KM sa namjerom da u razvoj "Ljubije" u periodu od tri godine investira 65.000.000 KM u osnivanje odeljenja za istraživanje i razvoj radi uvođenja novih tehnologija.

Ponuda "ArcelorMiTtala" za te akcije "Ljubije" iznosila je 63,3 miliona KM.
Facebook Twitter Print