Kompanije i tržišta
Cimos konačno u rukama Italijana, uložit će 50 miliona eura
19.5.2017 04:52 | Indikator.ba
Prodaja slovenskog Cimosa društvu TCH Cogema u vlasništvu italijanskog fonda Palladio Finanziaria je okončana.

Kupac će koparsku tvrtku prvo dokapitalizirati sa 18,3 miliona € do kraja maja te otplatiti veći dio obaveza prema bankama. Očekuje se da će do kraja maja novi vlasnik Cimosa također osigurati svježu likvidnost u iznosu od 15 miliona eura, izvijestilo je Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Predsjednik Uprave TCH Cogeme Gino Berti kao novi predsjednik Uprave Cimosa na konferenciji za novinare najavio je da je prioritet osigurati nove narudžbe. To će zahtijevati reorganizaciju tvrtke, a za što će trebati vremena, dodao je. U naredne tri godine namjeravaju da investiraju dodatnih 50 miliona eura, a sjedište nove poslovne grupe bit će u Kopru. Sadašnji predsjednik Gerd Rosendahl ostaje član uprave i ocjenjuje da tvrtka ima „sve šanse za uspjeh.”

Prodaja Cimosa - koji se prije krize duboko zadužio s ciljem širenja, a izbijanjem krize zapao u probleme koji su ga gurnuli na rub opstanka - pokrenuta je u avgustu 2015. Među kupcima, osim fonda Palladio Finanziaria neslužbeno su pominjani poslovni sistem bh. biznismena Nijaza Hastora, španski CIE Automotive i francuski Maike Automotive.

Cimos ima oko 5.000 zaposlenika, osim Slovenije u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini,
Facebook Twitter Print