Ekonomija
UniCredit refinansira dug Grada Banjaluka
19.5.2017 07:57 | Indikator.ba
Grad Banjaluka je prihvatio žalbu UniCredita za refinansiranje gradskog duga od 73 mil KM, koji je ponudio kamatnu stopu u visini od 4,4 odsto i potpisuje ugovor s njima, jer NLB konzorcijum nije uložio žalbu, potvrdio je ovo u srijedu Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, pišu nezavisne novine.

- Navode koje je UniCredit nama dostavio proslijedili smo Agenciji za javne nabavke na mišljenje, NLB konzorcijum nije htio da prihvati negativan Euribor, tako da je razlika 0,3 - rekao je Amidžić.

Pojasnio je da se UniCreditova kamatna stopa određuje tako da se zbroje fiksna kamatna stopa i Euribor, a njihova kamatna stopa je 4,40 plus Euribor, a Euribor je – 0,25.

Istakao je da iako je NLB konzorcijum bio prvoplasirani i imao želju da prođe, ipak su imali dokumentaciju koja je kao takva bila diskvalifikaciona.

Prema njegovim riječima, u procesu žalbe UniCredita, Grad je uzeo navode konzorcijuma na čijem je čelu UniCredit, i poslao u Agenciju u okviru njihovog odjeljenja za davanje mišljenja.

- Njihovo odjeljenje je dalo mišljenje da je to diskvalifikaciono, ali ako neko želi da ide na Kancelariju za razmatranje žalbi da može ići. Mi smo to proslijedili NLB-u, a oni nisu na neki način prihvatili mišljenje Agencije i nisu željeli da se ovaj proces prolongira, što je korektno od njih, jer bi se samo izgubilo vrijeme - istakao je Amidžić.

Božana Šljivar, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, rekla je da ugovor o refinansiranju gradskog duga od 73 mil KM treba da bude potpisan najkasnije do naredne sjednice Skupštine grada, koja će biti održana u utorak.

- Na tenderu za refinansiranje duga najpovoljnija je bila ponuda NLB konzorcijuma, ali je UniCredit konzorcijum u kojem se nalaze četiri banke uložio žalbu, što je dovelo u pitanje restrukturisanje duga - pojasnila je ona, te dodala da je novi rok za žalbe završen.
Facebook Twitter Print