Kompanije i tržišta
Novi transportni sistem u RiTe Stanari
20.5.2017 05:01 | Indikator.ba
Kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana /RiTe/ "Stanari" pustila je u petak u probni rad sistem za transport otkrivke dužine tri kilometra, kako bi bilo omogućeno nesmetano snabdijevanje Termoelektrane ugljem.

Inženjer Nebojša Savanović rekao je novinarima da je riječ o modernom transportnom sistemu koji je automatizovan i bez ljudskog nadzora, predviđen da radi 24 časa.

On kaže da će se trakom vršiti transport otkrivke od prednjeg revira rudnika Raškovac.

"Proširenjem rudničkih kapaciteta javila se potreba za nabavkom nove opreme koja će ostvariti zahtjevani kapacitet od 7.200 metara kubnih po jednom času", istakao je Savanović.

On je dodao da je projekat realizovan vlastitim kapacitetom jer prethodne ponude nisu bile povoljne sa aspekta cijene i roka, te da je za svega šest mjeseci izrađena tehnička dokumentacija čelične konstrukcije, a u međuvremenu je ugovarana nabavka mašinske opreme.

Oprema za transportne sisteme stigla je iz Njemačke. Firma iz Prnjavora obezbijedila je kompletnu metalnu galanteriju, a sve radove od projekta do montaže uradio je tim domaćih stručnjaka.

Učesnik u projektu i montaži Željko Stanojević kaže da je sistem za transport "kruna dosadašnjeg rada" i da su sva iskustva na modernizaciji stare opreme iskorištena u projektu.

On je najavio nastavak rekonstrukcije stare opreme i izgradnju novih postrojenja potrebnih za povećanje kapaciteta rudnika za nesmetano snabdijevanje Termoelektrane.

Događaju su prisustvovali i predstavnici njemačke kompanije koja je isporučilac opreme za ovaj sistem.
Facebook Twitter Print