Kompanije i tržišta
Etična banka u Hrvatskoj nije dobila dozvolu za rad
20.5.2017 05:25 | Indikator.ba
Prva etična banka u Hrvatskoj Ebanka nije dobila odobrenje Hrvatske narodne banke (HNB) za rad budući da njen osnivač Zadruga za etično finansiranje (ZEF) nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke.

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je potvrdila da je odbila dati odobrenje za rad etičnoj banci te saglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke jer Zadruga za etično finansiranje kao osnivač Ebanke d.d. (Etične banke) nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je uvjet za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije.

"Statutom Etične banke predviđen je kapital od 80 miliona kuna, a Zakonom o kreditnim institucijama propisan je za banku inicijalni kapital od najmanje 40 miliona kuna. Prikupljanje takvih iznosa osnivač banke nije dokumentirao", navode iz HNB-a.

Na odluku HNB-a u petak su reagirali iz Zadruge za etično bankarstvo iz koje su poručili da su preduzeli korake potrebne da se proces licenciranja nastavi i u najkraćem mogućem roku uspješno završi, izvijestila je TV N1.

Etična banka projekt je Zadruge za etično finansiranje čiji je primarni cilj ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su finansijski, društveno i okolišno održivi. Osnovana je još 2014. godine, a prikupila je u međuvremenu 650 članova. Banka bi radila preko interneta, a klijenti bi u njoj mogli otvarati račune, obavljati transakcije i dobijati većinu usluga koje pružaju poslovne banke.

U nekim evropskim zemljama, model etičnog bankarstva prisutan je mnogo godina. Evropsko udruženje osnovano je 2001. godine u Bruxellesu i trenutno okuplja 22 države. Među njima je 11 banaka, šest štednnih i kreditnih zadruga, pet investicijskih fondova i tri fondacije. Njihov ukupni bilans iznosi 21 milijardu eura, a povjerenje im je dalo više od pola miliona korisnika.
Facebook Twitter Print