Ekonomija
Samid Osmanović pritvoren u Sloveniji
19.5.2014 12:55 | Indikator.ba
Mariborski policajci su prošle sedmice uhapsili dvije odgovorne osobe kompanije koja se sumnjiči za kaznjiva djela privrednog kriminala, izvijestili su slovenski mediji, prenosi Indikator.ba.
Prema neslužbenim informacijama internetske stranice časopisa Finance, pritvoren je biznismen iz BiH Samid Braco Osmanović, o kojem su slovenski mediji puno pisali u slučaju propalog preduzeća Montavar Metalna Nova. Drugi uhapšeni je njegov poslovni partner Danilo Goričan.
Po pisanju slovenskih medija predmet istrage su uglavnom poslovi njihove bivše tvrtke Dom-Smreka, čiji je vasnik je bilo Osmanovićevo preduzeće Oil Metal Company.
Dvojica biznismena su osumnjičeni da su kao odgovorne osobe ugovarali fiktivne cijene nekretnina u Hrvatskoj, koje su bile u vlasništvu hrvatskog preduzeća, čime je vrijednost nekretnine fiktivno povećana za oko 130.000 eura na više od 17 milina eura. Na podlozi takvog vrednovanja su okviru lično i kapitalski povezanih društava iz Bosne i Hercegovne, Hrvatske i Slovenje prodali cijelo hrvatsko preduzeće za više novca nego što zapravo vrijedi.
Kompanija Dom Smreka je kupila i kapitalski povezano preduzeće iz Slovenije u ime osumjičenog direktora te kompanije, koji je za preduzeće izdvojio 20,3 miliona eura te time i kompaniju i njene povjerioce navodno odštetio za određeni iznos.
Zbog takvih poslovnih poteza slovenska tvrtka nije više mogla plaćati svoje obaveze te je u njoj uveden stečaj. Kao što pojašnjavaju u mariborskoj policijskoj upravi, dvojica biznismena su osumnjičeni za teško kažnjivo djelo zloupotrebe položaja i povjerenja u privrednoj aktivnosti za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.
U isto vrijeme, direktor je mariborskom poreznom uredu podnio poreznu prijavu kompanije sa lažnim podacima o poreznim izdacima o formiranju dugoročnih rezervacija u iznosu od gotovo 1,5 miliona eura. Time bi se izbjeglo plaćanje gotovo 330 hljada eura poreza od dohotka pravnih osoba, a zbog kažnjivog djela porezne utaje također mu prijeti kazna od jedan do osam godina zatvora.
Facebook Twitter Print