Život i umjetnost
Iznenađujuće: Veća nezaposlenost smanjuje muško nasilje nad ženama
1.8.2017 07:00 | Indikator.ba
Nasilje u porodici je nažalost sveprisutna tema, a kao jedan od njegovih mogućih okidača često se navodi nezaposlenost. To rezultira da povećani psihički stres i frustracije, kao i povećano korištenje alkohola i drugih droga vode tome da muškarci više tuku svoje partnerke. No, sasvim je suprotno: u vremenima i regijama s rastućom nezaposlenosti muškaraca porodično nasilje nad ženama je rijetko, proizilazi iz nedavnog istraživanja, prenosi Standard. Rezultat koji je iznenadio čak i istraživače, pa i ko-autora Helmuta Rainera, voditelja Ifo Centra za tržište rada i ekonomiju u Münchenu. Kao i činjenica da veća nezaposlenost žena povećava nasilje protiv njih.

Prema studiji, povećanje stope nezaposlenosti muškaraca za 3,7 postotnih bodova vodi smanjenju porodičnog nasilja nad ženama od dvanaest posto. Obrnuto, ako se povećava nezaposlenost žena za tri postotna boda, učestalost porodičnog nasilja raste deset posto.

Ovo se može opravdati jednostavnom cost-benefit analizom. "Muška pozicija je oslabljena u periodu nezaposlenosti što je ‘benefit’ za ženu i znači smanjenu upotrebu sile”, navodi istraživač Rainer. S druge strane, žene sa slabim i nesigurnim položajem na tržištu rada zbog ekonomske ovisnosti vjerovatno su više spremne trpjeti nasilne nerede svog supruga. Veća nezaposlenost muškaraca uzrokuje da porodično nasilje nad ženama pada. Veća nezaposlenost među ženama uzrokuje da porodično nasilje protiv njih raste.

Daljnja analiza pokazala je da su obrnuti učinci nezaposlenosti prisutni uglavnom kod žena u dobi između 16 i 49 godina, manje kod žena u dobi od 49 do 59 godina. To može biti zato što su starije žene općenito manje česte žrtve nasilja u porodici, navodi Rainer.

Ono što se može izvesti kao zaključak iz studije jeste: „Promovisanje sigurnog zaposlenja žena smanjuje nasilje protiv njih”.
Facebook Twitter Print