Politika i društvo
Napredak u razgovorima o taksama, Hrvatska najavila sjednicu
8.8.2017 16:06 | Indikator.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je Srni da ima napretka u pregovorima sa Hrvatskom o revidiranju pravilnika kojim su povećane takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 eura.

“Još pregovaramo. Ne mogu potvrditi da smo se dogovorili, ali mogu da ima napretka”, rekao je Šarović.

Šarović je ranije u nekoliko navrata rekao da komunicira sa hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem, sa kojim pokušava naći rješenje nakon odluke Hrvatske o uvođenju pravilnika kojim su povećane takse za uvoz voća i povrća.

Šarović je u izjavi za N1 rekao da je neriješeno ostalo ključno pitanje - do kog nivoa će takse biti smanjene.

- Preostao je dogovor oko visine takse po jednom kamionu. Načelno, rekli smo da bi to mogao biti neki evropski (nivo), nadam se nekom kompromisu, poručio je.

U međuvremenu, hrvatski Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo održat će u petak, 18. avgusta zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kojim se uvodi stroža kontrola voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a što je izazvalo burnu reakciju zemalja u okruženju i najavu protumjera, te ponukalo nekoliko saborskih zastupnika da zatraže održavanje takve sjednice.

Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.
Facebook Twitter Print