Ekonomija
Nikad skuplje neretvanske mandarine
10.8.2017 05:37 | Indikator.ba
Sredinom septembra trebala bi početi berba mandarina, no prema pouzdanim procjenama, ovogodišnji urod bit će otprilike trećina prošlogodišnjeg. Na tržištu bi se, kako kažu proizvođači, trebalo naći samo oko 30.000 tona neretvanske mandarine, što je za dvije trećine manje nego lani kada je bilo oko 90.000 tona.

Ipak, iako izuzetno visoke temperature usporavaju sazrijevanje, već je gotovo sigurno da će biti dovoljno ranih sorti mandarina. To bi trebalo značiti i višu prodajnu cijenu od prosječne.
"Kvaliteta mandarine trebala bi biti odlična pa bi, bez obzira na lošiji urod, ovo bi trebala biti solidna godina za proizvođače neretvanske mandarine. Cijene će biti znatno više i na nivou onih pretprošle godine. Neće biti problema s beračima mandarina, ni tolikih troškova", kaže Niko Kapović, nekadašnji direktor najvećeg otkupljivača neretvanske mandarine i jedan od ozbiljnijih proizvođača mandarina nakon odlaska u penziju, piše Jutarnji list.

Prije dvije godine otkupna cijena ranijih mandarina bila je oko pet kuna po kilogramu, a prosječna cijena kretala se na nivou 2,6 kuna. Usporedbe radi, prošle godine otkupna cijena mandarine bila je 1,18 kuna. Prema prvim procjenama, ove će godine od 15. oktobra do 15. decembra biti samo 15 posto količina mandarine u odnosu na isto vrijeme lani.

Prošle godine u jednom razdoblju cijena je bila niža i od kune pa se nije pokrio trošak branja, a zbog obilnog uroda nije bilo dovoljno berača. Ove godine očito neće biti problema s pronalaženjem berača jer je urod manji, plodovi će biti krupniji, a cijena otkupa veća.
Međutim, iskrsnuo je veći problem jer bi se, prema svemu sudeći, moglo izgubiti nekoliko tradicionalnih tržišta. Proizvođači mandarine su se odmah nakon donošenja Pravilnika, kojim su povećane takse i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, pribojavali odgovora susjednih zemalja, i to se očito i dogodilo tako da će i ovaj osjetno niži urod mandarina biti teže plasirati.
Facebook Twitter Print