Politika i društvo
Ruski dug ide za socijalu, a ne za cestu Lašva-Nević polje
10.8.2017 07:20 | Indikator.ba
Iako su ranije najavljivale da će novcem od ruskog duga finansirati gradnju brze ceste Lašva-Nević Polje, federalne vlasti promijenile su plan te će novac utrošiti u socijalu.

Iako su ekonomisti sugerirali da bi dobijeni novac trebalo investirati, a ne utrošiti to se, po svemu sudeći, neće desiti, izvještava Indikator.ba.

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je jučer da će većina novca otići na saniranje Fonda PIO.

– Naša ideja je da dobar dio tih sredstava ide na stabilizaciju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a prestali dio na druge socijalne mjere i aktivnosti, kazao je Drljača Feni.

Na taj način, dodaje, dio novca bi se usmjerio na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade u idućem razdoblju.

Od 125 miliona dolara Federaciji BiH pripada 58% ili 72.591.543 dolara.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u martu ove godine u Travniku da će 100 miliona od ruskog duga biti namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva-Nević Polje.

"Od ovog novca, 100 miliona KM ćemo usmjeriti na brzu cestu Lašva - Travnik, koja ne samo da je bitna za Srednjobosanski kanton, nego i cijelu Federaciju BiH. To je put sa trenutno najvećom frekvencijom kojim prolazi čak 5.000 vozila više nego autocestom", kazao je Novalić na tribini "Odgovor SDA na aktualna politička pitanja".

Izgradnja brze cesta Lašva - Travnik procijenjena je na 183 miliona eura.
Vlasti su najavljivale da će još ove godine početi izgradnja ove brze ceste, ali je upitno da li će se ova obećanja obistiniti.
Facebook Twitter Print