Ekonomija
Carinski rat završen, Hrvatska vraća staru cijenu takse
10.8.2017 13:29 | Indikator.ba
"Carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom je završen, izjavio je danas srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.
"Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rješenje. To je za nas zadovoljavajuće rješenje, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz", kazao je Ljajić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj konferenciji za novinare je izjavio kako su susjedne zemlje "dobile bitku" protiv Srbije zajedničkim snagama te uspjele vratiti naknadu uz povezanost i optimizam. Šarović je kazao kako je pobijedio zajednički koncept, ali da se ništa ne bi moglo učiniti bez učešća svih zemalja koje su bile pogođene mjerama Hrvatske.

Bruno Bojić, potpredsjednik VTK BiH kazao je za N1, reagujući na odluku Hrvatske, da je "konačno pravda pobijedila".

"Konačno je pravda pobijedila po ovom pitanju zahvaljujući odvažnosti premijera Plenkovića koji je natjerao ministra da se vrati u okvire zadanog. Iskoristio bih priliku da kažem da je ministar Šarović kao najzaslužnija osoba u ovom procesu, istrajao u svemu i ispunio obećanje koje je dato našim proizvođačima voća i povrća. Nadam se da ćemo u narednom periodu sjediti zajedno i diskutovati koji je to cjenik koji se može primijeniti kada je u pitanju trgovinska razmjena", kazao je Bojić.

Dodao je da je dogovoreno održavanje što češćih sastanaka radi unapređenja odnosa.

"Ja u svakom slučaju podržavam da se zajednički sjede za stol i razgovara. S tim u vezi dogovoreno je da se održavaju što češći sastanci, kako bi se razgovaralo i donijeli određeni prijedlozi o ponašanju izvršne vlasti".

Bojić je kazao da BiH nije pretrpila veliku štetu, ali da su neki bh. proizvodi izostali sa hrvatskih polica.

"BiH nije pretrpila veliku štetu jer nije bilo izvoza u nekoliko dana koliko je trajala borba. Dok je trajao ovaj proces, neke su police u Hrvatskoj bile osakaćene za neke bh. proizvode. BiH ima kvalitetne proizvode koji mogu odgovoriti potrebama evropskog i svjetskog tržišta", istakao je.

Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.
Facebook Twitter Print