Kompanije i tržišta
Austrijska tvrtka kažnjena s 22 mili. eura zbog "jeftine radne snage" iz Hrvatske
11.8.2017 06:16 | Indikator.ba
Austrijski zakon o suzbijanju dampinga plaća i prava iz radnog odnosa mogao bi odvratiti kompanije od dodjele poslova jeftinijim podizvođačima iz istočne Evrope i predstavlja povredu propisa Evropske unije, ustvrdilo je u podnesku Evropskoj komisiji austrijsko udruženje inženjerskih tvrtki, izvještavaju Hina i časopis Lider.

Austrijsko udruženje metalno-tehničke industrije izvijestilo je da se požalilo Evropskoj komisiji na austrijski zakon kojim se preduzeća nastoji odvratiti od angažmana jeftinije radne snage, prenosi u srijedu Reuters.

Taj zakon otežava austrijskim poslovnim grupama rad sa stranim radnicima, upozorili su iz udruženja.
Kao noviji primjer navode slučaj austrijske inžinjerske grupe Andritz, kojoj je odrezana kazna od oko 22 miliona eura zbog angažmana izvođača sa sjedištem u Hrvatskoj u sedam miliona eura vrijednom projektu u Austriji.

Posrijedi je bio posao popravka kotla u tvornici celuloze Poels koji je 2014. godine dodijeljen Andritzu. Austrijska tvrtka za projekt angažirala neimenovanog podizvođača iz Hrvatske, pri čemu neki hrvatski mediji pišu da je riječ o tvrtki Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda.

Među referencama navedenim na internetskoj stranici Đuro Đaković Montaža navodi i “demontažu i montažu kotla” u austrijskoj TE Poels 2014. godine. Kao naručitelj posla naveden je Andritz Energy & Environment AG.

Austrijska kompanija je za taj posao angažirala 200 radnika neimenovane hrvatske kompanije, prenosi pak austrijska agencija APA, da bi krajem prošle godine četiri člana Andritzove uprave bila kažnjena novčanom kaznom zbog kršenja zakona o prilagodbi ugovora o radu i o zapošljavanju inostranih radnika. Kompanija se žalila na kaznu.

Plaće u Austriji više su nego u istočnim susjedima, među kojima su mnoge članice Evropske unije, ističe Reuters. Vlada u Beču postrožuje pak zakone kako bi odvratila domaće kompanije od angažmana stranaca, što se pak kosi s načelom slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala na nivou Evropske unije.

“Udruženje metalnotehničke industrije već je u martu podnijelo žalbu… Evropskoj komisiji protiv pojedinih aspekata (zakona o dampingu plaća i prava iz radnog odnosa) koji se kose sa zakonima Unije”, poručili su iz udruženja.

“Slučaj Andritz pokazuje… da je dodjela (posla) inostranim kompanijama praktično onemogućena”, dodaje se.

Čelnik udruženja Christian Knill upozorava da austrijsko tumačenje tog zakona predstavlja “trajnu prijetnju” za kompanije, dodajući kako očekuje njihovo postepeno povlačenje s austrijskog tržišta ako se takva praksa nastavi.

Izvršni direktor Andritza Wolfgan Leitner izjavio je tako prošle sedmice za ORF radio da ga zakon sili da preseli proizvodnju u inostranstvo i da će Austrija vjerovatno izgubiti radna mjesta.
Facebook Twitter Print