Ekonomija
Zbog suše u FBiH prepolovljena proizvodnja mlijeka
11.8.2017 11:18 | Indikator.ba
Štete zbog suše na poljoprivrednim kulturama u Federaciji Bosne i Hercegovine su 50 posto, a vrućine su izazvale šok kod stoke zbog čega je smanjena i proizvodnja mlijeka i do 50 posto, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Federaciji BiH za TV N1.

"Suša je uticala vrlo negativno. Stanje je da ne kažem katastrofalno jer šteta nije stopostotna, ali vrlo je negativna. Šteta je oko pedesetak posto ako se uzme kompletno područje Federacije Bosne i Hercegovine, mada ima područja gdje je šteta i 70-80 posto", rekao je Bićo.

On je naveo kako će posljedice biti dugoročnije. Prema njegovim riječima, neće biti dovoljno hrane za ishranu stoke, a najugroženiji su kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrtlarske kulture koje se rade na otvorenom.

"U ovom trenutku kompletna poljoprivredna proizvodnja je značajno ugrožena . Po informacijama sa terena ugroženi su svi. Ali, najugroženiji su Unsko-sanski kanton, Tuzlanski kanton i Posavina. To su područja gdje se najviše siju te kulture", rekao je Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH naglasio je da je u Tuzlanskom kantonu dosta zastupljena voćarska proizvodnja, koja je također, ugrožena.
To se, navodi Bićo, posebno odnosi na jabuke, kruške i šljive. Te voćarske kulture u jednom dobrom dijelu Tuzlanskog kantona su, naglašava Bićo, ugrožene i to posebno na područjima Gradačca, Čelića...

U Unsko-sanskom kantonu kritično je sa kukuruzom i silažnim kukuruzom.

"Tamo je najveća šteta. Prema informacijama poljoprivrednika sa terena, šteta je do 70 posto. Tamo su usjevi kukuruza i silažnog kukuruza gotovo sprženi", navodi Bićo.

Naglašava da je i u Hercegovini dosta teško, ali da se dosta ulagalo u sisteme za navodnjavanje, jer se radi grožđe i južno voće koji to zahtijevaju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH upozorio je i da će kompletan stočni fond biti ugrožen sa nedostatkom silaže zbog suše, ali i svega što se dešavalo u ovoj godini u FBiH.

"Silaža je posljednjih godina osnovni proizvod u ishrani. Najjeftiniji način ishrane je silažni kukuruz i dosta se poljoprivrednika okrenulo sjetvi silažnog kukuruza kako bi prehranjivao stoku. Sada je to dosta ugroženo tako da će zima biti vrlo za opstanak stočnog fonda", ističe Bićo.

Dok se god ne proglasi elementarna nepogoda, kaže, nema pomoći. Ističe da je sve samo dobra volja vlasti hoće li i kako finansijski pomoći.

"Najpreče bi bilo proglasiti elementarnu nepogodu, da se sagledaju štete i da seisplate poljoprivrednici. To bi bila jedina konkretna pomoć", navodi Bićo.

Naglašava kako već sedam dana kantonalna i općinska udruženja i drugi na svim nivoima apeluju za proglašenje elementarne nepogode, ali se do sada niko nije oglasio.

"Svi su na godišnjem odmoru. Kada dođu sa godišnjeg odmora šta će biti, to samo dragi Bog zna", rekao je Bićo za N1.
Facebook Twitter Print