Ekonomija
Dvadeset godina stabilnosti: Centralna banka BiH slavi jubilej
11.8.2017 16:12 | Indikator.ba
U povodu obilježavanja 20. obljetnice Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas, 11. avgusta 2017. godine, otvorena je numizmatička izložba pod nazivom „Tragom novca“.
Izložba predstavlja prvu u nizu aktivnosti kojom, pod sloganom „20 godina stabilnosti“, CBBiH obilježava 20. obljetnicu rada. Izložbu je svečano otvorio guverner CBBiH dr. Senad Softić, a otvaranju je prethodila svečana sjednica Upravnog vijeća CBBiH.

U prigodnom obraćanju, guverner Softić je istakao da je Centralna banka Bosne i Hercegovine, koja je počela s radom 11. avgusta 1997. godine, odgovorna za izdavanje novca i provedbu monetarne politike na jedinstvenom ekonomskom prostoru.

„Ponosan sam što mogu istaći da je CBBiH potpuno neovisna, kredibilna i transparentna, i da je svih ovih godina, provodeći monetarnu politiku, služila kao jedan od temelja makroekonomske stabilnosti“, rekao je guverner Softić.

Prve novčanice konvertibilne marke izdane su 22. juna 1998. godine, a prvi kovani novac u decembru iste godine.

„Postavka novca koju danas otvaramo prikazuje najljepše i najznačajnije primjerke novca u optjecaju na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine, od 4. stoljeća prije nove ere do 21. stoljeća, koji su dio kolekcije novca u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH ili CBBiH, uključujući i novac koji je trenutno u optjecaju“, kazao je guverner.

Izložba će za javnost biti otvorena do 22. septembra 2017. godine. U svrhu promoviranja ove postavke i informiranja javnosti o novcu u optjecaju na teritoriju Bosne i Hercegovine kroz različita istorijska razdoblja, CBBiH planira, u suradnji sa svojim partnerskim institucijama i obrazovnim institucijama, upriličiti i organizirane posjete Muzeju do zatvaranja izložbe.

Danas je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine prikazan promotivni spot o CBBiH, a tokom trajanja izložbe, u prostoriji u kojoj se nalazi postavka novca, prikazivat će se i video film o CBBiH. Guverner Softić promovirao je i jubilarno izdanje srebrenjaka CBBiH, posebno dizajniranog i izrađenog kako bi bila upotpunjena svečanost obilježavanja 20. obljetnice CBBiH.

Kako je proteklih 20 godina fokus rada CBBiH na stabilnosti, danas će, u večernjim satima, na fasadi zgrade CBBiH u Sarajevu biti postavljena video projekcija u znaku “20 godina stabilnosti”.
Facebook Twitter Print